V zajímavých prostorech Saského dvora, těsně u Karlova mostu a Malostranských mosteckých věží, otevřela své brány první a jediná rakouská restaurace v Praze, která nabízí oblíbené speciality tradiční vídeňské kuchyně. Jmenuje se Kočár z Vídně a sto let starý kočár před vchodem skutečně stojí. Šéfkuchař a spolumajitel restaurace Jaroslav Monček vařil několik let ve Vídni a jeho předkové také pocházejí z města na Dunaji. Proto má rakouskou kuchyni v malíčku a ve svém podniku nabízí především průřez vyhlášenou vídeňskou kuchyní.
V nabídce samozřejmě nechybí nejslavnější vídeňské jídlo tafelspitz, což je libová a měkoučká hovězí špička, která se podává s křenovou či pažitkovou omáčkou. Mimo jiné jde o nejoblíbenější jídlo císaře Františka Josefa I., jehož busta také vévodí jednoduchému, ale velmi vkusnému interiéru. Příjemnou atmosféru navíc umocňuje reprodukovaná hudba z 30. let.
Většina Čechů se ovšem bude těšit spíše na slavný vídeňský řízek, který je připraven tradičně z telecího masa a rozklepán tak, že překrývá celý talíř. Dozlatova opečený řízek se podává s vídeňským bramborovým salátem, který je lehčí a svěžejší než tradiční český.
Mezi další speciality podniku patří třeba půl tuctu pečených štýrských šneků, hovězí sulc či výtečná vídeňská roštěná s krásně osmaženou cibulkou. Zkrátka nepřijdou ani milovníci ryb, kteří mohou ochutnat třeba candáta na rožni.
V restauraci Kočár z Vídně čeká na hosty také pestrá sezónní nabídka. Třeba letošní podzim bude tradičně ve znamení dýně. "Během září a října budeme připravovat dýňový štrúdl s bylinkami, klasickou vídeňskou dýňovou polévku či vepřový steak na šalvěji s dýní a s opékaným bramborem. Zajímavou specialitou bude také vanilková zmrzlina s dýňovým přelivem," vypočítává Jaroslav Monček nové položky na jídelním lístku.
Konec podzimu naopak obohatí zvěřina či desert z kaštanového pyré. Pokud jsme u dezertů, za zkoušku rozhodně stojí tradiční vídeňský sachr či excelentní palačinka s mákem a povidly, která nemá v Praze konkurenci.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.