Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Sladké pokušení

Sladké pokušení

10.3.2007 - Redakce Babinet

Káva patří mezi nejoblíbenější nápoje a je nedílnou součástí našeho života. Vychutnáváme si ji nejen jako nápoj, při různých příležitostech a v různých obměnách, ale i jako součást sladké kuchyně. Moučníky s kávou se pro svoji typickou, delikátní kávovou chuť těší značné oblibě.Nejvhodnější pro přípravu kávových dezertů jsou takové druhy kávy, které mají výraznou chuť a jedinečné aroma, takže při použití v pokrmech skvěle vyniknou.Káva Douwe Egberts Prima Standard nabízí výraznou chuť se silným aroma. Má všechny vlastnosti, které ji předurčují k tomu, abyste ji vyzkoušeli také v kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z OUT Café Chocolate jsme pro vás vymysleli pár originálních a zajímavých receptů na kávové dezerty.  

  • Kávové iglú /10 porcí/
  • 500 ml zakysané smetany (2 balení), 2 lžíce mleté kávy DE Prima Standard, 350 g kondenzovaného mléka, 200g karamelovo-pistáciová tyčinka, 2 bílky, 150 g cukru Nejdříve z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Hmotu poté vložíme do dortové formy vyložené pečícím papírem a pečeme, nebo spíše jen sušíme, v troubě předehřáté na 150 st.C. Po upečení necháme korpus vychladnout. Mezitím v míse smícháme zakysanou smetanu s mletou kávou. Do jiné mísy vložíme kondenzované mléko, sněhový korpus rozlámaný na větší kousky a pistáciovo karamelovou tyčinku, kterou předtím nadrobno nasekáme. Smícháme, přidáme zakysanou smetanu s kávou a mícháme, dokud nezískáme kompaktní hmotu. Směs poté nalijeme do menších formiček a necháme 6 hodin vychladit. Vychlazený dezert vyklopíme na talířek, ozdobíme čokoládovými kávovými zrnky nebo ovocem a ihned podáváme.  
  • Kávovo-čokoládový dort /dortová forma o průměru 26 cm/
  • kávová pěna: 500 ml zakysané smetany, 1 lžíce mleté kávy DE Prima Standard, 250 g 70% hořké čokolády čokoládová pěna: 500 ml zakysané smetany, 250 g bílé čokolády čokoládový korpus: 120 g hořké čokolády, 80 g másla, 2 vejce, 135 g cukru, 1 lžička vanilkové esence, 140 g mouky, 35 g pražených lískových oříšků, špetka soli sněhový korpus: 2 bílky, 150 g cukru poleva: 80 ml zakysané smetany, 80 g hořké čokolády, 1 čajová lžička mleté kávy DE Prima Standard Začneme přípravou kávové a čokoládové pěny. Ve vodní lázni zahřejeme 250 ml smetany, přidáme mletou kávu a hořkou čokoládu, rozlámanou na kousky. Směs mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté sejmeme z lázně a necháme odležet v chladu zhruba 4 hodiny. V další míse, rovněž ve vodní lázni, zahřejeme opět 250 ml smetany. Tentokrát přidáme bílou čokoládu a necháme ji rozpustit. Také tuto pěnu necháme v lednici asi 4 hodiny. Mezitím připravíme čokoládový korpus. V mikrovlnné troubě nebo na mírném ohni rozpustíme čokoládu s máslem. Zvlášť ušleháme žloutky s cukrem a vanilkovou esencí, poté přidáme rozehřátou čokoládu, mouku, nasekané lískové oříšky a špetku soli. Dortovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem, na který rovnoměrně rozprostřeme těsto na korpus. Pečeme 15  20 minut v troubě předehřáté na 180 st.C. Poté připravíme sněhový korpus tak, že ve vodní lázni vyšleháme dohladka bílky s cukrem. Po krátké chvíli mísu sejmeme z ohně a šleháme zhruba dalších 10 minut, aby byla pěna skutečně nadýchaná. Hmotu upečeme v dortové formě o průměru 24 cm vyložené pečícím papírem. Pečeme, nebo spíše sušíme, v troubě předehřáté na 150 °C asi 30  40 minut. Vychlazenou kávovou pěnu vyjmeme z lednice, přidáme ještě jedno balení (250 ml) zakysané smetany a jemně vyšleháme. To samé zopakujeme i s čokoládovou pěnou  vyjmeme z lednice a zašleháme 250 ml smetany. Dort dokončíme tak, že na čokoládový korpus navrstvíme kávovou pěnu, na to položíme sněhový korpus a jemně zatlačíme. Další vrstvou bude čokoládová pěna, poté dort necháme opět v lednici vychladit asi 3 hodiny. Na závěr připravíme polevu. Ve vodní lázni zahřejeme zakysanou smetanu, přidáme mletou kávu a hořkou čokoládu rozlámanou na kousky. Mícháme, dokud se nerozpustí, poté polevu rozetřeme na povrch dortu. Před podáváním by měl být dort důkladně vychlazený. Abychom jej snadněji uvolnili z dortové formy, použijeme nahřátou utěrku, kterou na pár vteřin omotáme kolem formy a poté ji otevřeme. Dort podáváme s šálkem dobré kávy.   Pokud se vám nebude chtít připravit si je sami doma, můžete je ochutnat i v této příjemné kavárně a restauraci, která se kromě výtečných dezertů specializuje také na nápoje z kávy a čokolády. Více na outcafe.cz.

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.