Každý známe jejich jméno, ale víme opravdu, z čeho jsou nejznámější náplně čokoládových bonbónů vyrobeny?Nugát je hmota vytvořená z jádrovin (arašídů, lískových oříšků nebo mandlí) doplněná dalšími složkami, zvláště čokoládovou hmotou. Vyrábí se v souvislé vrstvě pokrývající plát. Po vychladnutí se krájí na charakteristické kostky. Podle přísad či stupně pražení jádrovin mohou být světlé či tmavé nugáty. Základem griliáše jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Podle výrobního postupu a přidaných příměsí (kondenzovaného mléka, škrobového sirupu apod.) získává griliáš různé vlastnosti. Může být měkký, tvrdý či tzv. lístkový. Marcipán. I když cukráři rozlišují několik druhů marcipánových hmot, základem klasického marcipánu je směsi mandlí a sacharozy. Existují i varianty v podobě tzv. perzipánové hmoty, jejímž základem jsou odhořčená jádra meruněk, případně směs obou. Lanýžové hmoty patří k nejjemnějším hmotám, z nichž se vyrábějí speciální druhy dezertních složek. Základem lanýže je směs čokoládové či kakaové hmoty se změkčujícími přísadami (máslo či mléčný tuk), do níž se přidává alkohol, cukr atd. Konzistence může být různá, závisí na receptuře a použití. Fondánová hmota má polotuhou až tuhou konzistenci a jemnou krystalickou strukturu. Připravuje se svařením roztoku sacharozy s přidáním škrobového sirupu. Také do fondánové hmoty se někdy přidávají další suroviny, jako mleté jádroviny, mléčné součásti, popřípadě ovocné součásti, želírující látky a čokoládové hmoty. Informace převzaty ze serveru Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Co je to, když se řekne...
Další recepty
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
- Maďarská gulášová polévka. Pokrm, který zahřeje a zcela zasytí!
- Tradiční škubánky se strouhankou aneb česká sytá klasika našich babiček
- Máte rádi kefír či podmáslí? Připravte si z nich skvělé nadýchané palačinky
- Pikantní játra s orientálním kořením
- Kynuté svatomartinské rohlíčky plněné mrkvovou nádivkou
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
-
Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.