Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Grilované sladkovodní ryby jsou chutné a především zdravé

Grilované sladkovodní ryby jsou chutné a především zdravé

15.8.2009 - Redakce Babinet

Letní grilování se v ČR stává hitem. Většina z nás si už prázdninové večery bez posezení u grilu ani neumí představit. Mimo tradičně oblíbených steaků, krkoviček a klobásek se však stále častěji na grilu objevují sladkovodní ryby. Nutno podotknout, že právem. Při konzumaci rybího masa dopřáváme svému tělu zdravé tuky, zastoupené převážně nenasycenými mastnými kyselinami, bílkoviny s esenciálními aminokyselinami ve velmi vyváženém poměru, vitaminy rozpustné v tucích, především vitamin A , E, D a K , minerální látky - fosfor, sodík, vápník, draslík a fluor. Pokud chceme úspěšně zvládnout grilování ryb, musíme se držet několika

zásad: Grilujme čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby kvalitně zamražené. Zamražené ryby nechme samovolně v chladu v dostatečném předstihu rozmrznout. Grilovat lze všechny druhy sladkovodních ryb. Jejich maso je rychle hotové. Upravovat je můžeme na filety, podkovy, plátky (grilujeme 6−12 minut) nebo je upravit vcelku (podle velikosti 20−30 minut). Pro ochucení masa není třeba dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí 60 minut před tepelnou úpravou maso okořenit, marinovat či jen potřít olejem. Rybu pokládáme na rošt až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálený a dřevěné uhlí (nebo jiný zdroj tepla) už jen sálá teplo. Prudký plamen by rybu ožehnul a připálil. Použijeme-li alobal, pořídíme si kvalitní, určený ke grilování a před pečením jej potřeme olejem či máslem. Nechceme-li mít rybu dušenou, tak jej neuzavíráme. Praktickou pomůckou při grilování ryb jsou nerezové kleště, do kterých rybu umístíme, upevníme a snadno s ní manipulujeme. Obrátíme ji, aniž bychom poničili její tvar, porce a strukturu masa. Před použitím doporučujeme kleště potřít olejem či máslem, aby se k nim ryba nepřipekla. Odpovězte správně na soutěžní otázku a vyhrajte rybí kuchařku! Zajímavým tipem pro úpravu sladkovodních ryb může být jejich příprava v tzv. papilotě. Tajemství tohoto způsobu úpravy ryb nám svěřil známý šéfkuchař Petr Stupka. Ryba v papilotě "Že nevíte co je to papilota? Když jsem byl v učení, tak jsem pro přípravu sladkovodních ryb v papilotě musel uříznou část velkého archu pergamenového papíru a tento uříznutý kus pěkně potřít olejem nebo sádlem, případně i máslem, prostě pomastit a do tohoto aršíku zabalit okořeněného pstruha i s kousky zeleniny, vařených brambor a plátkem slaniny. Vzniklý balíček jsem vložil do trouby a docela razantně jsem ho pekl, podle velikosti ryby asi tak patnáct až dvacet minut. Během pečení se papilota nafoukla, ovšem za předpokladu je byla dobře složená a umáčknutá. No, a pak už jsme jenom upečenou rybu v papírové schránce položili na talíř a číšník musel rychle spěchat k hostovi, aby nafouklý balíček nesplasknul. Teprve před zraky zákazníka se pak papírový obal prostřihnul nebo rozříznul, aby si vůni všech surovin, a tudíž i koření v obalu, konzument plně vychutnal." Dnes už se nemusíme namáhat s pergamenovým papírem, ale používáme běžně dostupný alobal, tedy hliníkovou fólii. Prostě a jednoduše uděláme balíček z alobalu, který vložíme na suchém plechu do rozpálené trouby. Podle velikosti porce a druhu ryby volte 140 – 180 stupňů tepla, ale hlavně si naplánujte nějakou zajímavou kombinaci, aby vám pokrm vpravdě zavoněl a také chutnal. Je známou skutečností, že sladkovodní ryby, především kapra, lze víceméně označit za ekologický produkt Chovný cyklus kapra, případně dalších ryb v rybníce, je založen převážně na přijímání přirozené potravy. Ryby vyrůstají v přirozených přírodních podmínkách, jsou pod stálým dohledem odborníků a ke spotřebiteli se distribuují nejkratší cestou. Přesto se spotřeba sladkovodních ryb v ČR pohybuje v průměru kolem 1,5 kg/osoba/rok, což je ve srovnání s evropským průměrem alarmující stav (v EU je tento průměr více než 5 kg). Více na www.rybadomaci.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.