Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Plněné zelné listy

Plněné zelné listy

29.11.2005 - Redakce Babinet

  • 2 kg kysaného zelí
  • 10-16 zelných listů
  • 500 g vepřového ramínka
  • sůl
  • 250 g libového hovězího masa
  • 250 g vařeného uzeného masa
  • 200 g vařené rýže
  • 5 lžic sádla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 větší cibule
  • 2 lžíce sladké mleté papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • ocet
  • sůl
  • pepř
Zelné listy upravíme tímto způsobem: vybrané velké listy z hlávkového zelí polijeme vařící vodou se solí a octem. Před plněním nádivkou seřízneme naplocho silnější žebra listů nebo je vyřízneme. Syrové hovězí a vepřové maso i vařené uzené maso umeleme, přidáme vařenou rýži, 1 lžíci sladké papriky, stroužek česneku utřený se solí, mletý pepř a vejce. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí a vytvoříme menší šišky, které po jedné balíme do připravených zelných listů. Závitky převážeme nití. Na polovině dávky sádla osmažíme najemno nakrájenou cibuli, vmícháme lžíci papriky, zalijeme šálkem vody nebo vývaru z uzeného masa, přidáme 2 stroužky utřeného česneku a kysané zelí. Promícháme a dáme vařit. Do rozdušeného vroucího zelí naskládáme zelné závitky tak, aby byly dobře ponořeny. Dusíme zvolna asi 1 hodinu, poté závitky vyjmeme a zelí zahustíme zlatavou jíškou usmaženou z druhé poloviny sádla a 3 lžic hladké mouky. Necháme dobře provařit. Hustotu zelí upravíme přidáním vody nebo smetany. Do provařeného zelí vrátíme závitky zbavené nití a ještě chvíli je v něm prohřejeme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.