Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Úplně obyčejné pečené brambory

Úplně obyčejné pečené brambory

26.9.2007 - Redakce Babinet

12 středních brambor (víc nemůže být na škodu), olivový olej, rostlinný olej na vymazání plechu, sůl, sušený tymián Na omáčku: 1 zakysaná smetana, 1-2 stroužky česneku, 2 špetky soli, 3 snítky čerstvého tymiánu, 4-6 lžic mléka Brambory dobře umyjte a nakrájejte na plátky asi 1 cm silné. Menší brambory stačí jen podélně rozpůlit, úplně malé můžete nechat celé. Také je možné neloupané brambory nakrájet na zhruba stejné, asi třícentimetrové měsíčky (v praxi to vypadá tak, že bramboru krájíte nožem ve stylu cik-cak, takže se z celé brambory stane několik výsečí se slupkou na vnější straně). Pak je naskládejte, pěkně jeden kousek vedle druhého, na obyčejným olejem vymazaný plech. Pokud je zrovna z jedné strany slupka, přijde dolů. Brambory pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte trochou sušeného tymiánu. Pečte zprudka v troubě předehřáté na 200°C asi půl hodiny. Pokud jim po této době chybí k zlatavému vzhledu trochu přibrat na opálení, přepněte na gril a ještě velmi krátce a opatrně zapečte v horní polovině trouby. Na omáčku smíchejte smetanu s mlékem, prolisovaným stroužkem česneku a solí. Kdo má rád ještě ostřejší chuť, přidá více česneku. Nakonec vmíchejte čerstvé lístky tymiánu. Tip Stejná omáčka chutná také k obyčejným bramborám vařeným ve slupce. Tady se už o žádné řeholi v kuchyni hovořit opravdu nedá.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.