Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Bazalkové gnocchi s tomatovou omáčkou

Bazalkové gnocchi s tomatovou omáčkou

5.1.2006 - Redakce Babinet

  • 400 g drcených loupaných rajčat v konzervě
  • 1 nasekaná šalotka
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 snítek rozmarýnu nebo tymiánu
  • troška drcených chilli papriček (nemusí být)
Na gnocchi:
  • 500 g červených brambor - oloupaných a nakrájených na kostičky
  • 15 g nasekaných bazalkových lístků
  • 200 g hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
Začněte s omáčkou. Rajčata dejte do malé pánve, pak konzervu naplňte do půlky vodou a rajčata zalijte. Přimíchejte šalotku, česnek, bylinky a chilli papričky, osolte a opepřete. Přiveďte k vari a duste na mírném ohni alespoň hodinu. Mezitím udělejte gnocchi. Brambory vařte ve vroucí vodě 10-15 minut, než změknou. Pak vodu slijte a bramboru osušte. Potom je důkladně rozdrťte na kaši, použít můžete i mixér. Těsto řádně hněteme pár minut a potom z něj vyválejte váleček o průměru asi 1 cm. Z něj ukrajujte 2,5 cm dlouhé kousky, které vhoďte do hrnce s vroucí vodou a vařte na mírném plameni minutu či dvě, dokud nevyplavou na povrch. Jakmile gnocchi začnou plavat a povrchu vroucí vody, vyjměte je, dejte na talíř a polité tomatovou omáčkou podávejte. Ještě trocha teorie: Gnocchi jsou italské "malé knedlíčky" připravované z vařených brambor mouky nebo "fariny" (tj. mouka z cereálních zrn) vajíčka nebo sýru i rajčat v závislosti na oblasti. Nakonec můžeme přidat nasekaný špenát, který je velmi populárním přídavkem při jejich přípravě. Gnocchi jsou tvarovány do malých kuliček, které jsou uvařeny ve vodě a podávány s máslem a parmazánem nebo nějakou jinou chutnou omáčkou. Těsto připravené pro gnocchi může být také ochlazeno, nakrájenou na plátky a upečeno na pánvi nebo fritováno. Obvykle jsou podávány jako vedlejší jídlo nebo jako příkrm k masu nebo drůbeži. "Gnocchi alla romana" je římská specialita knedlíčků gnocchi, které z krupice a zapékané v kulaté formě a s máslem a sýrem. Tento vyčerpávající výklad jsme převzali z Dadalovy kuchařky.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.