Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Creme Brulée

Creme Brulée

13.2.2006 - Redakce Babinet

  • 1 šálek smetany
  • 8 žloutků
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku pískového cukru
  • hnědý cukr
Troubu předehřejeme na 150°C. Ve velkém kotlíku utřeme žloutek s cukrem až se všechen cukr rozpustí na sytě žlutou hladkou směs. Přidáme do směsi smetanu a vanilkový extrakt a stále šleháme, až se vše spojí do hladkého krému. Krém stěrkou vyškrábneme do větší nádoby a sebereme s povrchu pěnu a bubliny. Pak směs rozdělíme do žáruvzdorných misek nebo skleniček od hořčice. Nádoby rozprostřeme na hlubší plech s vyššími okraji a naplníme ho vodou. Hladina vodní lázně by měla sahat asi do poloviny výšky misek. Plech s krémem na vodní lázni strčíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 až 60 minut, až je krém po obvodu misek pevný. Uprostřed misek musí být ještě pružný - pohyblivý tj. po cvrnknutím na plech obsah uprostřed misek roztřeseme - musí být "nervózní". Pak plech vyndáme z trouby, ale misky stále ponecháme na vodní lázni ochladit na pokojovou teplotu. Po chvíli je vyjmeme a vložíme do lednice a necháme 2 hodiny až 2 dny vychladit. Když už chceme krém podávat, posypeme povrch v každé nádobce 2 lžičkami hnědého cukru a vrstu cukru pak krátce ožehneme plamenem nebo grilem. Nejlepší výsledky zíkáme použitím kuchařského hořáčku (blowtorch) nebo pod rozehřátým výkonným grilem. Více se dozvíte na stránkách Dadalovy kuchařky v článku Co je CREME BRULÉE? Během několika minut podáváme.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.