Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Osvědčené kokosky (bezlepkové)

Osvědčené kokosky (bezlepkové)

23.11.2006 - Redakce Babinet

4 bílky, 250 g pískového cukru, z toho se polovina svaří na niť, 125 g kokosu, 6,5 dkg Mišutky (nebo kukuřičné strouhanky) - na zahuštění Ušleháme bílky s polovinou cukru do tuha , přidáme horký svařený cukr a lehce vmícháme kokos a Mišutku . Takto získanou masu dáme do zdobičky nebo do silnějšího igelitového pytlíku, ustřihneme jeden roh a stříkáme hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Hromádky se neroztékají a můžeme je ozdobit rozinkou nebo oříškem. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě na cca 180 stupňů. Jsou hotové, když začnou zlátnout. Na plechu necháme trošku vychladnout, aby se nám při sundávání nelámaly. Necháváme je v chladu ležet do druhého dne.

Svařování cukru na niť: cukr dáme do malého rendlíčku, zalijeme trochou vody ( ne moc, jinak by se to muselo dlouho vařit - cca 0,20 - 0,25 ml ), zamícháme a za stálého míchání dáme vařit.

Poznámka: Cukr je svařený tehdy, když se voda odpaří a za vařečkou se dělá pěšinka . Nebo to můžete zkusit tak, že se nepatrně a velmi rychle dotkneme ukazováčkem cukru na vařečce, k ukazováčku přiložíme palec a oba prsty od sebe odtáhneme. Pokud se mezi odtaženými prsty tvoří z cukru souvislá niť, je to hotové. Nelekejte se složitého popisu, ve skutečnosti je to velmi jednoduché, rychlé a hlavně úžasně jedlé.


Recept pochází z webu bezlepkovadieta.cz. Navštivte Poradenské centrum pro celiakii a bezlepkovou dietu.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.