Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Chřest, všechna čest

Chřest, všechna čest

6.5.2007 - redakce Babinet.cz

Přesně před rokem jsem se chřestu věnovala v článku Faraónův oblíbenec.. chřest. A budu se mu věnovat i letos. Chřest si to bezesporu zaslouží. Tyhle báječné a nevídaně zdravé výhonky jsou totiž skutečným "králem zeleniny", jehož nejmocnější období začíná každým rokem právě v květnu. Samotné chřestové recepty jsou zlatým vyvrcholením, na které je třeba se řádně připravit. Tedy: 1. chřest nejdříve správně koupit 2. přichystat 3. a nakonec upravit

ad 1) S nákupem chřestu jednoduše a efektně radí Florentýna. Nezoufejte, máte-li do Mělníka daleko, čerstvý a výborný chřest je k dostání i na druhé straně republiky - prodávají jej u chřestových polí na slovenské straně hned za Lanžhotem směrem na Brodské. Chřest nakoupíte i ve Fruits de France v Praze a v neposlední řadě na každoročních Chřestových slavnostech v Ivančicích (letos proběhnou 18. a 19. května). K dostání je i v řadě obchodních řetězců, jak s jejich nákupem na konci dubna pochodil pan Cuketka, se můžete podívat tady. Já dodávám.. tady nezbývá, než vyčkávat, čerstvý chřest do supermarketů teprve dorazí, a v mžiku bude zase pryč :)

ad 2) Před přípravou je třeba chřest oloupat - bílý oloupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm - jsou dřevnaté. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Šéfkuchař vídeňského hotelu Sacher pan Jaroslavem Müller radí do vody přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Hlavně se nikdy nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti! Ještě dodatek - naopak pouhé propláchnutí uvařeného chřestu studenou vodou zaručí zachování jeho křehkosti.

ad 3) Upravit chřest můžete gratinováním, smažením, marinováním i vařením. Podávat jej lze slaný se sýry, zeleninou a všelijakým masíčkem, sladký s jahodami, hruškou i mandarinkami nebo jen tak. Záleží jen na vaší fantazii. A pokud se k vám fantazie zrovna staví zády, nevěšte hlavu a čtete dále...

  • Kuřecí řízek Almette /4 porce/

polovina balení rýžových nudlí (asi 220 g), 4 kuřecí řízky, 8 lžic suchého bílého vína (můžete i vynechat nebo nahradit pár kapkami balsamikového octa), 2 kelímky smetanového sýra Almette, 4 lžíce smetany ke šlehání, 2 lžičky kečupu (podle chuti sladkého/ostrého), sůl, bílý pepř, olivový olej Řízečky nakrájejte na libovolné kousky, osolte a opepřete. Nejlépe na olivovém oleji je opečte nejprve z jedné strany - 5 minut a potom z druhé strany - 10 minut. Řízečky opékejte POD POKLICÍ. Rýžové nudle mezitím připravte podle návodu na obalu - spařte je vroucí vodou a nechejte 8 až 10 minut odstát. Na omáčku zahřejte v menším hrnci víno, do něj rozmíchejte sýr Almette, přidejte koření, smetanu, kečup a prohřejte. Hotové řízečky podávejte s rýžovými nudlemi přelité omáčkou Almette a ozdobené řeřichou. Jako oblohu můžete zvolit například vařený chřest.

  • Polévka Chřestovka /4 porce/

12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného), 700 ml vody, 1 lžička másla, 3 lžíce smetany ke šlehání, černý a bílý mletý pepř, sůl Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.

  • Hermelínový plášť /vskutku královské/ /4 porce/

600 g oloupaného chřestu, 400 ml bílého vína, 240 g hermelínu, 20 g jáhel, 1 cibule, 4 lžíce sekaného kerblíku, sůl Celé stonky chřestu povařte 5 minut ve vodě. Sceďte. Do hrnce dejte nakrájený hermelín s cibulí, jáhly, víno a povařte asi 5 minut. Vše rozmixujte a dle chuti osolte. Omáčkou zalijte horké stonky chřestu a posypte kerblíkem. Nemáte-li jáhly, vynechejte je a rozmíchejte v troše omáčky lžíci mouky, kterou přidejte ke konci varu za stálého míchání ke zbytku omáčky. Míchejte do zhoustnutí. Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si.. chřest".

  • Omáčka na chřest /2 porce/

2 jogurty bílé, 0,5 dcl smetany ke šlehání, 1 malá miska na kostičky nakrájené nivy, máslo, bílý pepř, sůl, koriandr Máslo rozehřejeme v kastrůlku, přidáme jogurt, smetanu, sůl, pepř, koriandr a necháme probublávat. Varnou mísu vymažeme vyložíme uvařeným chřestem, který posypeme nivou a polijeme omáčkou. Zapékáme asi 30 minut. (Chřest je třeba nejprve oloupat, odkrojit konečky, které dřevnatí a asi 10 minut povařit ve vodě)

  • Krůtí smotanečky /nacpané k prasknutí/ /4 porce/

200 g těstovin, 4 ks krůtích prsíček (po 200 g), 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků), 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice, pepř, sůl, olej, řeřicha na ozdobu Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou. Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu. Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si.. chřest".  

  • Chřest s česnekem a kapary /4 porce/

  340 g chřestu, 1 lžíce olivového oleje, 1 nasekaný stroužek česneku, 1 lžíce kaparů (omytých a vysušených od nálevu), šťáva z 1 pomeranče, sůl a čerstvě mletý pepř Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Chřest oloupejte, odstraňte dřevnatou spodní část, dejte do vroucí vody a vařte 3-4 minuty, dokud nezačne měknout. Chřest vyjměte a vysušte. Olej nalijte na plech a obalte v něm chřest. Takto olejem obalený chřest posypte česnekem a kapary. Dejte do trouby opéct na 8-10 minut, dokud chřest jemně nezhnědne a není uvařený. Polijte pomerančovou šťávou a podávejte horké!  

  • Grilovaný chřest s omáčkou Aioli /4 porce/

  450 g zeleného chřestu, 1 palička česneku, 1 lžíce strouhané citronové kůry, 2 až 3 lžíce citronovoé šťávy, 1 šálek majonézy, sůl, pepř, špetka šafránu (lze vynechat), 2 lžíce extra virgin olivového oleje, 1 až 2 lžíce balsamikového octa Omáčka Aioli: Stroužky česneku oloupejte, umístěte na pánev, zalijte vodou a přiveďte k varu. Zmírněte plamen a pod poklicí duste až změknou (30 - 40 minut). Hotové stroužky osušte. Šafrán vmíchejte do citronové šťávy a nechte 5 minut rozpustit. Mixérem promíchejte česnekové stroužky a citronovou kůru až vznikne pyré. Přidejte majonézu a citronovou šťávu se šafránem a umixujte dohladka. Okořeňte solí a pepřem. Zakryjte a nechte vychladit. Na rozehřátý gril umístěte v mělké pánvi chřest, přidejte olivový olej a protřeste, aby olej chřest obalil. Grilujte do změknutí, asi 3 minuty z každé strany. Potřete balsamikovým octem a okořeňte solí a pepřem. Podávejte ihned s citronovou Aioli. Doporučují Ontario Asparagus Growers

  • Chřestovo-houbové těstoviny /4 porce/

550 g těstovin, 225 g chřestu - oloupaného, 1 lžíce olivového oleje, 2 nasekané stroužky česneku, 350 g hub nakrájených na plátky, 4 lžíce zeleninového vývaru, čerstvě mletý černý pepř, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu, 150 polotučného čedaru - nastrouhaného Těstoviny uvařte ve vroucí vodě. Stonek chřestu zkraťte o dřevnatou spodní část (asi 5 cm) a vložte do vroucí vody, vařte 2 minuty. Přidejte hlavičky chřestu a vařte další minutu. Pak chřest vyjměte z vody. Na rozehřátém oleji osmahněte česnek a houby. Přidejte vývar, pepř a tymián. Přikryjte poklicí a vařte 2 minuty. Pak přidejte chřest, přimíchejte těstoviny a většinu sýra. Ihned podávejte posypané zbývajícím sýrem.  

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.