Pro mnohé nejsou Vánoce bez štoly opravdovými Vánocemi. S pečením štoly je však potřeba začít včas, obvykle 14 dní před svátky. Právě nyní nastává tedy ten správný okamžik!Tyto vánoční chleby potřebují svůj čas k uležení, teprve potom totiž chutnájí báječně! Z nabídky našich "štolových" receptů vybíráme: Máslová štola 100 g kandované citronové kůry, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g rozinek, 6 lžic rumu, 1 kg mouky, 2 kostky droždí, 250 g cukru, 1/4 l mléka, 400 g másla pokojové teploty, špetka soli, kardamomu, nového koření a mušátového oříšku Na zdobení: 100 g másla Na posypání: 50-60 g moučkového cukru Kandované kůry nasekáme najemno a dáme do mísy s rozinkami. Pokapeme rumem a pod pokličkou necháme aromatizovat, až těsto začalo kynout. Mouku dáme do velké mísy. Uprostřed uděláme důlek, do něho rozdrobíme droždí a posypeme lžící cukru. Ohřejeme mléko, až je vlažné a třetinu jej nalijeme do důlku. Droždí, cukr a trochu mouky z okraje promícháme, až se droždí rozpustí. Necháme na teplém místě kynout asi 30 minut. Přidáme zbylý cukr, zbývající mléko a koření. Dále přidáme máslo v malých kouscích. Všechno zpracujeme hnětačem na hladké těsto. Těsto hněteme tak dlouho, až dělá bubliny a snadno se pouští mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě asi 1 hodinu. Těsto dáme na moukou poprášený vál a trochu rozmáčkneme. Rukama vhněteme namočené ovoce. Plech vymastíme. Těsto rozpůlíme na dvě poloviny a zlehka vyválíme. Potom jednu stranu těsně přehneme přes střed, až vznikne typický štolový tvar. Těsto položíme na plech a necháme ještě 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 1 hodinu. Štoly ihned po pečení přetřeme rozpuštěným máslem a potom ještě několikrát při chladnutí. Když je vychladnutá, posypeme štolu moučkovým cukrem, zabalíme a uchováme na chladném místě. Náš tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme nana pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami. Tvarohová štola (recept na 2 štoly) 1 kostka čerstvého droždí, 1/8 l vlažného mléka, 120 g cukru, 500 g mouky, 150 g másla, strouhaná kůra z 1 citronu, špetka soli, 150 g tvarohu, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 50 g rozpuštěného másla na potírání, 2 lžíce moučkového cukru Droždí promícháme v šálku se 4 lžícemi mléka vlažného a 1 lžičkou cukru. Přikryté necháme asi 20 minut kynout. Mouku dáme do mísy, droždí nalijeme doprostřed. Přidáme zbylé mléko a zbývající cukr. Máslo nebo margarín v malých kouscích dáme na okraj, přidáme citronovou kůru, sůl a tvaroh. Všech přísady zpracujeme pomocí hnětacích nádstavců mixéru tak dlouho, až těsto dělá bubliny a jde lehce uvolnit od mísy. Pokud je těsto příliš měkké, přihněteme po lžících trochu mouky. Zakryté utěrkou necháme asi 1 hodinu kynout. Rozinky pokapeme rumem a přikryté je necháme aspoň 30 minut aromatizovat. Do těsta zapracujeme rukama rozinky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech vymažeme. Těsto rozmačkáme na pracovní ploše na obdelník 20x30 cm. Jednu stranu přehneme těsně k druhému okraji, až vznikne typická forma štoly. Položíme na plech a pečeme asi 1 hodinu. Ihned potom štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlou bohatě pocukrujeme. Štolu necháme alespoň 14 dní uležet. Drážďanská vánoční štola (recept na 2 kg štoly) 750 g polohrubé mouky, 275 g másla, 90 g cukru, 75 g droždí, 185 g vlažného mléka, 500 g rozinek, 75 g sladkých sekaných mandlí, 20 g hořkých sekaných mandlí, 70 g kandovaných citronů, 15 g kandovaných pomerančů, citronová kůra z poloviny citronu, špetka soli, 1/2 tyčinky vanilky, na špičku nože skořice, mletého kardamonu, mletého muškátového květu, 30 g rumu Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté přidáme zbytek mouky, zbytek mléka a na kousky nakrájené máslo. Zpracujeme na pevné těsto. Těsto dobře prohněteme a "natlučeme" hřbetem ruky. Pak necháme na teplém místě asi 20 minut kynout. Zatím smícháme ostatní přísady. Pak všechno prohněteme s těstem. Znovu necháme asi 20 minut kynout. Pak zformujeme těsto do tvaru štoly (nebo do 3 malých štol). Tlustým dřívkem nebo ručně vytlačíme 2 podélné žlábky. Položíme na plech pokrytý vymaštěným pergamenovým papírem a pečeme v předehřáté troubě za mírné až střední teploty asi 35 až 50 minut. Po vychladnutí štolu bohatě potřeme rozpuštěným máslem a hustě posypeme moučkovým cukrem. Štola by měla být stará alespoň 2 - 3 týdny. Štola bez vajec 750 g hladké mouky, 50 g droždí, 1/8 l mléka, 100 g cukru, trochu soli, 370 g rozpuštěného vychladlého másla, 100 g sekaných ořechů, 200 g rozinek, citronová kůra Mouku zaděláme s kváskem a přidáme ostatní přísady. Sekané ořechy a rozinky se lépe spojují, jsou-li předem namočené do rumu, jinak lze přidat lžíci mléka. Těsto necháme vykynout (kyne dosti dlouho), znovu propracujeme a ve tvaru štoly přeneseme na vymaštěný plech. Necháme opět kynout. Pečeme opatrně 3/4 hodiny až 1 hodinu. Ještě horké pomažeme na povrchu rozpuštěným máslem a zacukrujeme cukrem moučkou, opět pomažeme máslem a opět zacukrujeme. Tak vznikne na štole dobrá kůrčička. Za pokus stojí i Ovocný chlebíček, který však také potřebuje čas k uležení. Ovocný chlebíček (recept na 2 chlebíčky) Těsto: 600 g mouky, 1 kostka droždí, 40 g cukru, 3/8 l vlažného mléka, špetka soli, 30 g másla s pokojovou teplotou Náplň: 250 g sušených švestek, 250 g sušených meruněk, 250 g sušených hrušek, 250 g vypeckovaných datlí, 1 1/2 - 2 l vody, 100 g vlašských ořechů, 100 g lískových ořechů, 50 g kandované pomerančovéh kůry, 50 g kandované citronovoé kůry, 100 g rozinek, 150 g cukru, 1/2 lžičky anýzu, 1 lžička skořice, 8 lžic rumu, špetka mletého hřebíčku a nového koření Den předem dáme ovoce do mísy a zalijeme ho teplou vodou. Přikryté necháme na noc namočené. Další den vodu slijeme, ovoce necháme okapat na sítu a rozprostřeme na utěrku. Ovoce nakrájíme na malé kostičky a opět je dáme do mísy. Ořechy a obě kandované kůry nakrájíme na malé kostičky a dáme k ovoci. Přidáme rozinky, cukr, koření a případně alkohol. Dobře promícháme, přikryjeme a necháme aromatizovat, dokud není těsto hotové. Mouku dáme do mímsy.Do důlku uprostřed dáme droždí. Promícháme s 1 lžící cukru a asi polovinou mléka, až se droždí rozpustí. Přikryté necháme kynout asi 15 minut na teplém místě. Přidáme zbývající cukr, mléko, sůl a nadrobno nakrájený tuk a zpracujeme na vláčné těsto. Pokud je moc měkké, přihněteme trochu mouky. Přikryté těsto necháme asi 45 minut kynout. Těsto rozpůlíme, rukama prohněteme jednu polovinu s ovocem. Druhou polovinu vyválíme na vále poprášeném moukou tence na dva asi 25x35 cm velké obdelníky. Z ovocného těsta zformujeme dva podlouhlé chleby a každý položíme doprostřed těstových plátků. Okraje těsta potřeme vodou. Těsto přehneme přes chléb a okraje dobře zmáčkneme. Ovocné chlebíčky položíme švem dolů na připravený plech. Zakryjeme utěrkou a opět necháme 2 hodiny kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, chlebíčky potřeme vlažnou vodou a pečeme asi 1 hodinu 20 minut. Chlebíčky necháme vychladnout, dobře zabalíme a necháme nejméně 14 dní uležet. Nestíháte upéct vánoční štolu 14 dní dopředu? Inu, to vám potom nezbývá, než využít receptu, který je v širokém okolí znám jako recept na vánoční štolu kolegyně Ivety. Nelze jej nazvat tedy jinak, než Ivetina vánoční štola. 370 g hladké mouky, 150 g rozpuštěného másla, 125 g cukru krupice, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilínový cukr, rozinky, oříšky a kandované ovoce dle libosti Mouku smícháme s kypřícím práškem a prosijeme do mísy. Přidáme cukr, vanilínový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujeme mixérem. Těsto následně přendáme na pomoučený vál, přidáme rozinky, oříšky, kandované ovoce a ručně propracujeme v hladné těsto. Nyní vytvarujeme štolu: na pomoučeném vále vyválíme obdelníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složíme proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Poté přehneme podélnou stranou ještě na polovinu. Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme péci do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 30 až 35 minut. Po upečení štolu ihned potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí můžeme okamžitě konzumovat.
-
Grilovaný chléb s pikantní sýrovou pomazánkou
Sýr feta 500 g. Plnotučné mléko 50 ml. Jogurt bílý 100 g. Olivový olej 100 ml. Pálivá paprika 1 ks (cca 20 g.) ...
-
Infinit otevřel restauraci Sezio v provensálském stylu
Síť relaxačních center Infinit otevřela na Praze 9 ve Sportcentru Step novou restauraci Sezio. Posláním Sezio restaurant je poskytovat...
-
Kuchaři a cukráři představí svůj um na soutěži Gastro Hradec
Šanci prohlédnout si nejrůznější výrobky kuchařů a cukrářů budou mít ve čtvrtek návštěvníci Kongresového centra Aldis v Hradci Králové, kde...
-
Sýry jsou tím správným výběrem pro chvilky odpočinku
Řada SPECIALITY Krále Sýrů nabízí výjimečné, chuťově vytříbené sýry, Král Sýrů Hermadur, Král Sýrů Charakter a Král Sýrů Kozí. Tyto lahodné...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
-
Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.