Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  Švestkový crumble s mákem a palmovým cukrem

Švestkový crumble s mákem a palmovým cukrem

12.8.2006 - Redakce Babinet

Crumble, lahodná pochoutka, u jejíhož zrodu stála 2.světová válka, má cosi do sebe. Nejen díky jednoduchosti - do misky rozhodíte ovoce, posypete drobenkou a zapečete - ale i díky široké škále využitelnosti. Dezert či hlavní chod, rychlé pohoštění pro přátele, efektní zakončení nedělního menu. Známe nespočet podob crumble a mohlo by se zdát, že už není co objevovat. Nebýt nové ingredience. Tento záhadný agent vám totiž z běžného moučníku vytvoří mňamku vskutku královskou. Název neomylně napovídá - jde o palmový cukr - o sladce karamelového kouzelníka pyšnícího se značkou Fair Trade.Palmový cukr využívá především thajská kuchyně, a to pod názvem nahm dtahn bpeep/buk a nahm dtahn maprao a indonézská kuchyně jako gula Jawa ("Jávský cukr") nebo gula merah ("červený cukr"). Je oblíbenou ingrediencí pikantních jídel, používá se k vyvážení slané chuti ryb a samozřejmě jako základ dezertů a sladkostí. Setkáte se s ním i v omáčkách a různých druzích kari.   Použití palmového cukru místo našeho obvyklého krystalu se přímo nabízí. Nerafinovaný indonézský palmový cukr z produkce internetového obchodu www.fairove.cz se vyrábí z květů palmy Arenga. Má tmavě hnědou barvu a aromatickou chuť připomínající karamel, obsahuje méně kalorií než řepný a třtinový cukr. Tento palmový cukr se navíc může pochlubit značkou Fair Trade, je tedy distribuován v rámci tzv. spravedlivého obchodu, který zaručuje reálnou odměnu těm, od kterých potraviny na vašem stole skutečně pocházejí - lidem z chudých zemí, výrobcům a pěstitelům, kteří prodávají své produkty mezinárodním potravinářským řetězcům za nepatrný zlomek z prodejní ceny, kterou později zaplatíte v obchodě. Díky tomu se nejen uživí, ale mohou například poslat děti do školy. Suroviny z Fair Trade si užijete dvakrát - jednou pro jejich skvělou chuť a kvalitu a podruhé proto, že pomáhají dobré věci. Pojďte si tedy s námi připravit

  • Švěstkový crumble s mákem a palmovým cukrem, příprava zabere 35 minut a na porce pro 2 dospělé osoby budete potřebovat:
  •   100 g hladké mouky, 80 g másla, 60 g palmového cukru (kdo má rád sladší, může přidat až 80 g cukru), 15 až 18 švestek, 4 až 5 lžic mletého máku. Švestky omyjte, rozpůlte a vypeckujte a půlky švestek vyskládejte do ohnivzdorné mísy vymazané máslem. Takto vyskládáné ovoce posypte mletým mákem. Mouku smíchejte s cukrem a máslem pokojové teploty. Rukou vytvořte drobenku. Touto drobenkou posypte ovoce a zapékejte v troubě na 200 stupňů Celsia 25 až 30 minut.   Palmový cukr z Indonézie k přípravě receptu poskytl e-shop www.fairove.cz - obchod s Fair Trade produkty.

    Vaše názory

    Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz