Strašidelné na pohled, ovšem na chuť vynikající. Na hallowenské oslavě si mohou hosté pochutnávat si na lidských prstech z marcipánu či z tenkých párků (budiž pochváleno listové těsto), na pečených pavoucích, strašidlech, lebkách, oblíbené jsou pavoučí sítě utkané na tmavé čokoládě, zábavné je i polykání vypoulených očí, přikusování různých koster, bubáků, duchů, červů, žížal, pití šílených lektvarů, u kterých nechcete vědět, co obsahují.
A to vše pochopitelně okořeněné červenou barvou, značící krev. Pro méně odvážné pak barvou zelenou, která zase signalizuje plíseň. Prostě to by normální člověk nevymyslel. Ale tento den je vše povoleno! Využijte to a pojďte se bavit do kuchyně.
foto / Pexels
Nejprve se ale zastavme u toho svátku, který se už i do našich končin vplížil nenápadným, ale o to usilovnějším způsobem, i když v mírnější formě, než je tomu v zahraničí.
Halloween je původně keltský lidový svátek, který se slaví 31. října, tedy den před křesťanským svátkem Všech svatých. Svátek se zachoval především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii. Tradici Halloweenu přinesli do Ameriky Irové. Ti ve své vlasti vyřezávali do vydlabané řepy nebo brambory strašidelné obličeje, které poslední říjnový den kladli se zapálenou svíčkou na okenní římsy. Až mnohem později přišla na řadu dýně.
I když Halloween možná neslavíte, přesto sváteční, či přímo strašidelně mystické atmosféře plné dýní, duchů a strašidel nelze v těchto dnech uniknout, jelikož se na nás valí ze všech stran. Využijte to! Kdy jindy si udělat v kuchyni legraci a připravit děsivé pohoštění, ze kterého bude přecházet zrak? A když do přípravy zapojíte i děti, vězte že o zábavu bude postaráno. Navíc vás samotné překvapí, jaké znalosti z oblasti podsvětí a hororů mají.
Podzim to je hra barev. O tomto víkendu se v mnoha rodinách vydlabává dýně, nicméně co s použitým obsahem, který se defacto stává odpadem? No pochopitelně polévku. Jak jistě správně poznamenáte, na té se moc strašidelného vymyslet nedá, maximálně tak položený plastový minipavouček na povrchu, brrr. Druhým tipem, co s dužinou, je pak lahodná pomazánka.
Začít můžete zvolna. Co třeba strašidelná horká čokoláda? Není na tom nic těžkého, je to klasická čokoláda, jak jí známe v podzimních plískanicích, která vždy zahřeje, nicméně vylepšení spočívá v tom, že na jejím povrchu bude jako velké oko "plavat" marshmallow, do kterého zatlačíte malou čokoládovou čočku.
Dalším příkladným tipem je úplně obyčejný banán. Oloupejte jej, překrojte napůl a čokoládovou polevou dozdobte oči a pusu. A máme tady duchy jak z pohádky, teda strašidelné pochopitelně.
Máte rádi těstoviny? No kdo by neměl, a obzvláště děti. A co třeba krvavé? Ne, nebojte se, nebudeme cedit krev, poslouží nám rajčatová omáčka! Uvařené těstoviny dejte na talíř, na povrch jemně nalejte račatovou omáčku. Nakrájejte mozzzarelu na plátky a vytvořte dvě oči, doplňte je černou olivou. A jak na zuby? Ideální je syrová cibule!
Nebo co taková minipizza. Uprostřed každou z nich ozdobte rozkrájenou černou olivou tak, aby působila dojmem pavouka.
A jak se na tento den připravujete u vás doma?
napsala Andrea Pastirčáková
Zdroje: fresh.iprima.cz, irozhlas.cz, redakce Babinet.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.