Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Chřestová sezóna je tu: Co vše o této zelenině víme a jak si ji připravit

Chřestová sezóna je tu: Co vše o této zelenině víme a jak si ji připravit

22.4.2025 - AndreaP.

Právě nyní začíná sklizeň chřestu a tento "král" zeleniny se začíná hojně objevovat na pultech obchodů. Chřestové sezóny je proto třeba řádně využít. Chřest je totiž nejen lahodným zpestřením, ale i pečlivým ledvinovým čističem a pomocníkem při hubnutí. Dá připravit na spoustu způsobů.

 

Chřest se poslední dobou stává módní a vysoce žádanou zeleninou, ale záznamy o něm pochází už z období 3000 př.n.l., kdy jej Egypťané vyobrazili na své fresce. Ve starověku se stal tak oblíbeným, že římský císař Augustus dokonce založil tzv. chřestovou flotilu, která se starala o jeho dovoz. Díky močopudným vlastnostem byl chřest využíván i v lékařství a o jeho prospěšnosti se vyjadřoval už slavný lékař Galén. Po pádu římské říše se chřest vytratil a znovuobjevil ho až král slunce Ludvík XIV. Z tohoto období pochází i přezdívka „špičky lásky“, která chřestu přisuzuje afrodiziakální účinky. 

Chřestová polévka

Oblíbená chřestová polévka / depositphotos.com

V českých zemích se chřest pěstoval v období Rakouska-Uherska a za první republiky, kdy získal dobrou pověst a oblibu u strávníků a vyvážel se na stoly celé Evropy. Plánované zemědělství ale chřest úplně zlikvidovalo a na česká pole se vrátil až v 90. letech. 



Samotný chřest chutná skvěle a jeho příprava není nijak složitá. Nejvíce asi zaujmete jemnou polévkou, která je hotová doslova za pár minut. Oloupaný a nakrájený chřest stačí krátce povařit v zeleninovém vývaru, rozmixovat, ochutit solí a pepřem a zjemnit smetanou. Chřest můžete také třeba zapéct se šunkou a sýrem nebo použít jako přílohu k masům, do salátů nebo jakkoli vás napadne. Chřest se často blanšíruje (před samotnou konzumací nebo další úpravou). Jedná se o proces, kdy se krátce povaří (v závislosti na velikosti, cca 3 minuty) a následně ochladí v ledové vodě.

Pro tentokrát si dáme již výše zmíněnou jednoduchou Chřestovku, tedy chřestovou polévku.

Chřestovka v množství pro 4 osoby obnáši:

  • 12 stonků chřestu (bílého nebo zeleného)
  • 700 ml vody
  • 1 lžička másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • černý a bílý mletý pepř
  • sůl 

A připravíte ji následovně: Chřest oloupejte a od spodku stonků odkrojte asi 3 cm kousky. Ty dejte do hrnce s vodou povařit společně se slupkami, špetkou cukru a soli asi 15 minut. Vývar slijte, slupky vyhoďte. Vývar dejte znovu vařit, nyní už společně se zbývajícím na špalíčky nakrájeným chřestem (4 kousky chřestu ponechte celé). Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Osolte a opepřete. Odstavte z ohně. Přidejte smetanu, máslo a dobře rozmixujte (ručním mixérem nebo robotem). Na závěr podle chuti dopepřete a dosolte. Do každého talíře nalijte polévku, přidejte jeden celý uvařený chřest a posypte řeřichou.

Připravte si: Krůtí smotanečky nacpané chřestem k prasknutí 

Chřestová sezóna se teprve rozbíhá, takže Na chřestovanou!

 

napsala Andrea Pastirčáková

Zdroje: archiv redakce, Český chřest

Vaše názory

JZ
22.4.2025 11:54

Chřestová sezóna je moje oblíbená! Jsem rád, že je zpět. Tento jednoduchý recept na chřestovou polévku zní jako ideální pro lehké a zdravé jídlo. Nemůžu se dočkat, až to vyzkouším! - From [url=https://aithankyounote.com]AI Thank You Note[/url]

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.