Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Barbecue omáčka: Kouřová legenda s americkými kořeny, typickou chutí a obřím potenciálem

Barbecue omáčka: Kouřová legenda s americkými kořeny, typickou chutí a obřím potenciálem

24.4.2025 - Barbora Klímová

Barbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny. Své místo má především v americké kuchyni, ale s oblibou si ji připravujeme i u nás. Často je označovaná zkráceně jako BBQHodí se nejen ke grilovanému masu, ale i k zelenině, sendvičům či jako dip k hranolkům.

 

A co je nejlepší? Doma si ji dnes už zvládnete připravit sami, a navíc přesně podle vlastní chuti. Ačkoli si ji většina lidí spojuje s americkým jihem a grilovacím pikniky v parcích, její původ je překvapivě mnohem hlubší a zajímavější.

barbecue receptBarbecue omáčka je voňavá, tmavá a výrazná královna grilovací sezóny / Depositphotos.com

Barbecue omáčka pod drobnohledem

Sladko-kyselá omáčka s kouřovým nádechem má velký potenciál. V souvislosti s masem neslouží jen k jeho potírání, ale báječně se hodí také k marinování. Jejím základem bývá rajčatové pyré nebo kečup, ocet, třtinový cukr nebo melasa hořčice, různorodé koření a někdy i se přidává i tekutý kouř navíc. Variace jsou nekonečné a každému se dostane, co mu jen libo jest. Od jemných omáček přes výrazně doslazované až po ty extra pálivé.

Domácí recept na základní barbecue omáčku

V obchodech najdeme celou řadu variant, ale domácí verze je rozhodně tou nejlepší variantou. Přesně totiž víme, co obsahuje, a můžeme si ji upravit podle vlastní chuti. A příprava domácí BBQ omáčky? Ta není složitá ani trochu a výsledek rozhodně stojí za to. V následujícím receptu si tak představíme základní a snadno připravitelnou možnost, kterou lze dále dochucovat dle potřeby. Například přidáním česneku, chilli nebo medu.

Ingredience:

  • 1 hrnek kečupu
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1/4 hrnku hnědého cukru
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • pro výraznější aroma můžete přidat lžičku tekutého kouře

Postup:

  • Všechny suroviny smíchejte v menším hrnci.
  • Přiveďte k varu a poté snižte plamen.
  • Nechte mírně probublávat cca 20 minut, nebo míchejte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne.
  • Průběžně ochutnávejte a upravujte sladkost, kyselost či pikantnost podle chuti.
  • Nechte vychladnout, přelijte do sklenice a uchovejte v lednici. Tam vám vydrží až 3 týdny.

napsala Bára Klímová

zdroje: 

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/the-evolution-of-american-barbecue-13770775/

https://www.historytoday.com/archive/historians-cookbook/history-barbecue

https://theonlinegrill.com/barbecue-sauce-history/

https://www.tastingtable.com/879368/the-history-of-barbecue-sauce-goes-back-longer-than-you-might-think/

 

Vaše názory

ruletaa
26.4.2025 12:07

Barbecue sauce is a smoky, sweet-and-sour condiment with deep American roots that has evolved into a global grilling essential, offering endless flavor variations from vinegar-based Carolina styles to tomato-rich Kansas City versions. And you can also use Ruletaa

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.