Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zelené koření III. - Bazalka

Zelené koření III. - Bazalka

Zuzana Fuková

Výrazná chuť a lehce hřebíčková svěží vůně činí z bazalky často používanou bylinku. Doplňuje chuť především rajčat, ale je vynikající také s lilky, tykvemi, patizony nebo špenátem. Vhodná je ...

... do nejrůznějších salátů. Mnohé polévky získají výraznější chuť, přidáme-li ke konci přípravy najemno nakrájené lístky. Bazalka je oblíbeným kořením italské kuchyně.

BAZALKA PO CELÝ ROK - Čerstvou bazalku můžeme uchovat v mrazničce. Před zmrazením lístky opláchneme,osušíme,vložíme do mikrotenového sáčku a uzavřeme jej. Bazalkou ochucujeme také bylinková másla.

Recept: LASAGNE S BAZALKOU

příprava - 8 minut

tepelná úprava - 50 minut

suroviny:

60g másla

2 lžíce hladké mouky

špetka nastrouhaného muškátového oříšku

sůl a pepř

500ml (2 hrnky) mléka

2 lžíce najemno nakrájené bazalky

100g sýra ricotta

50g nastrouhaného parmezánu

200g těstovin lasagne

tuk na vymazání zapékací mísy

1. Do rozehřátého másla přidáme mouku a na mírném ohni připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání postupně přiléváme mléko, rozšleháme na hladkou omáčku a povaříme. Osolíme a dochutíme pepřem a muškátovým oříškem.

2. Odstavíme a vmícháme najemno nakrájenou bazalku,sýr ricotta a polovinu parmazánu. Popřípadě dosolíme a dokořeníme.

3. Do tukem vymazané mísy rozetřeme tence omáčku. Na ni položíme lasagne a posypeme je parmazánem a bazalkou. Vrstvy střídáme a končíme zbylou omáčkou, kterou posypeme sýrem.

4. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 40 - 45 minut,dokud se lasagne nepropečou.

Obměny - koupené sušené lasagne můžeme nahradit čerstvými doma udělanými těstovinami z nudlového těsta

Dobrou chuť!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz