Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Zdravě i pro labužníky 2. - Brambory a brokolice

Zdravě i pro labužníky 2. - Brambory a brokolice

Zuzana Fuková

Brambory - chutné a zdravé jídlo. Vzpomínáte si, jak odborníci na výživu ještě nedávno radili jíst více masa a méně brambor? Tvrdili, že bílkovina obsažená v mase nám dodá sílu a energii, ale dnes víme že...

... opak je pravdou, neboť brambory nejen že jsou velmi hodnotné z hlediska bílkovin, ale také mají preventivní a léčebnou schopnost. Brambory obsahují velmi cenné látky jako karoten, draslík a látky působící na obranu organismu proti rakovině. Brambory jsou opravdu zdravou potravinou a abychom zachovali všechny důležité látky, měli bychom také dbát na dobrou úpravu brambor v naší kuchyni. Lépe je brambory vařit ve slupce, nebo v páře, popřípadě v troubě na plechu s malým množstvím tuku.

V kuchyni: Brambory mají v naší kuchyni velmi důležitou roli. Jsou nezastupitelnou součástí našeho jídelníčku. Méně škrobové nové brambory jsou ideální na vaření v páře, výborně se hodí do salátů. Kulaté červené brambory jsou lahodné jen tak ve slupce, uvařené v páře a posypané čerstvým koprem. Moučné hnědé brambory jsou nejlepší na pečení. Dlouhé bílé brambory lze použít ke všem účelům. Kulaté bílé brambory jsou nejlepší na bramborovou kaši nebo na smažení. Pokud vám chutná opečená slupka, pečlivě vždy odstraňte všechny klíčky, protože ty obsahují jedovatý solanin. Všechny druhy brambor potřebují dobré větrání. Nikdy neuchovávejte brambory v lednici!

Brokolice - kytice blahodárných účinků na zdraví

V současné době je brokolice velmi oblíbená zelenina. Brokolice má nejméně pět blahodárných účinků na naše zdraví - a kdoví kolik jich ještě nebylo vůbec objeveno! Za prvé bojovnicí proti rakovině žaludku a tlustého střeva. Za druhé je nabitá karotenoidy a pomáhá v prevenci rakoviny plic - i u kuřáků. Ve skutečnosti je opravdu prokázáno, že u lidí, kteří jedí hojně brokolici, je snížen výskyt všech druhů karcinomů. Za třetí obsahuje šálek vařené brokolice dvojnásobnou dávku vitamínu C, než je doporučená denní dávka. Za čtvrté je jedním z nejlepších zeleninových zdrojů vápníku. A konečně za páté - brokolice obsahuje draslík, důležitý pro správnou srdeční činnost.

V kuchyni: Brokolici doma uchováváme v lednici nejdéle tři dny. Aby měla opravdu dobrou chuť, musí vařená brokolice trochu křupnout, ne být převařená a rozměklá. Ze zdravotního hlediska je správné jíst brokolici 4 - 5 krát týdně. Podávejte brokolici upravenou na nejrůznější způsoby a v různých kombinacích. Je to skutečně pěti hvězdičková superbomba.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz