Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Módní trendy: Módní průvodce sezónou jaro/léto 2007

Módní trendy: Módní průvodce sezónou jaro/léto 2007

Redakce Babinet

V trendovém výhledu do dalších sezón nejsou už zcela jasné předěly při střídání jara s létem a podzimu se zimou. Po měsících se sněhem (nebo i bez něj) přicházívá ke slovu se vší vervou „léto“. Tato prognóza v lecčems mění práci módních designérů, výrobců oděvů i náš přístup k šatníku a životní styl obecně...

Citace z dějin módy s námi ovšem zůstávají, brzy po začátku nového tisíciletí jde přímo o mix několika módních stylů nejen 20. století. Proměnlivost, hra tisků a siluet prodlužují současnou vlnu módy - běžné střídání odlivu a přílivu přichází po čtyřech letech – ale vzhledem k současnému gejzíru kreativity se prodlužuje až na sedm let. Do dalšího „odlivu“ nějaký čas ještě zbývá. Do dalších sezon se přelévají s jistými proměnami hity siluet, barev i detailů. Módu vyvažuje zredukovaná verze realismu a poletující fantazie. Vítězem je ležérnost celkového vzhledu, na hraně mezi městskou elegancí a sportovním stylem.

Dámská móda

Sezona jaro/léto 2007 bude ve znamení nekomplikovaného, čistého vzhledu. Jako by otevírala nová cesta v harmonii barev, překvapivém vývoji vzorování a křehké rovnováze mezi snem a realitou. Z retrostylů vítězí lenošivá Riviéra, prosadí se i hollywoodský glamour – extrémní ženskost vždy koření sexappeal. Z ohlédnutí na silná desetiletí 60., 70. i 80. let minulého století vzniká styl moderní klasiky. Z cesty kolem světa je z aktuálních trendů cítit sportování u moře, krátké skandinávské léto nebo africké a jihoamerické dobrodružství.

Maskulinní a femininní prvky se splétají a vyměňují si své tradiční role v šatníků mužů a žen.

Silueta: Novinkou je jednoduchý střih košilí nebo košilových (plášťových) šatů. Silueta pasové linie je stále podstatná a zdůrazněná páskem. Pásky kožené i textilní, s lakovaným povrchem i četnými nýty) jsou vedle rafinovaně střižených límců největšími hity aktuálního vzhledu. Mezi střihovými detaily najdeme: balonkové rukávy, volány na blůzách. „Postřižiny“ (tj. zkrácené verze) zažívají rukávy u blejzrů, halenek a košil, stejně jako kalhoty. Oblibu si zaručeně získá kombinace obepnutých kalhot v různé délce (nebo velmi těsné sukně ke kolenům) s velkorysými střihy pletených svetříků, topů a krátkých blejzrů. Horkým favoritem je také tulipánová sukně, na výsluní zůstávají i rozšířené varianty. Kalhoty (od šortek po legíny) jsou poměrně těsně střižené. Detaily: O slovo se hlásí znovu romantika: jihoamerické a španělské záševky (rýžky) a něžná krajka. Prvky vyznívají subtilněji a klidněji, čas výrazné dekorativnosti je už pasé.

Trendové barvy: bílá v hlavní úloze, zklidňující neutrály a křídová bílá pro umocnění druhé kůže („bezbarvá“). Pískové odstíny pro městský safari styl, široká škála modrých odstínů (inspirace mořem a nebem), lesk a třpyt temnějších odstínů. Jako akcenty se prosazují rubínová, nostalgická růžová, zlatá. Časté jsou barvy koření, korálová, barva bílé kávy a tabáku.

Materiály a vzory: předloha květin ze zahrad (typ millefleurs – drobný květinový potisk), luk i exotických rájů, grafické tisky. A také kostka, glenček, puntík, žakár. Reliéfní struktury látek, gazové (poloprůhledné) materiály, crashové (mačkané) efekty, plachtovina, pletenina. Mezi trendové látky se řadí: čistý len, len s příměsí viskózy nebo s vlnou.

Spodní prádlo: tvarované podprsenky s košíčky nebo trojúhelníkový typ, časté kontrastní lemování, krajka, nízké boxerky i tanga. Mezi komplety se objevuje i top se špagetovými ramínky, v materiálech vítězí mix s elastanem, který zaručuje komfort (vlákna Meryl, Lycra).

Doplňky: dřevěné šperky, pásky a látkové tašky. Letní kozačky, boty na klínku a baleríny – s romantickými tisky, bižuterními ozdobami, nýtky, proplétání, řasení, přezky. V barevnosti vedou champagne, béžová, červená a bílá, přidává se modrá a žlutá.

Plavky: často opisují detaily vrchních dílů, volány, rafinované průstřihy a vše, co umožňuje moderní technologie pružných vláken. Vsaďte na jednodílné plavky (i s pareem), tankini nebo trojúhelníkovou podprsenku s bokovými boxerkami. Barvy? Široká škála barev vody (také s hnědou), bílá i černá.

Nejčastější cool kombinace a střihové tipy:

• tužková sukně, bílá košile a vysoké podpatky

• denimové roury (kalhoty), delší košile a blejzr do pasu

• zavinovací horní díl (top, svetr, blejzr) a zkrácené vyštíhlené kalhoty

• košilové šaty s detaily trenčkotu s páskem (rozepnuté přes top s bermudami)

• outfit košilových šatů s legínami sluší téměř každé ženské postavě

• velkou parádu udělá saténová blůza – na den i večer (+ ležérní zkrácené kalhoty)

• letní dlouhé svetry a kabátky – lehké a splývavé z jemné i hrubé příze (často se na nich objevuje zlatá jako efektní akcent např. v podobě lurexového vlákna)

• puntíkovaná sukně s bílým horním dílem je neodolatelná pro ženu každého věku

• Baby doll (šaty v různé délce nad kolena až po mini) přepásané těsně pod prsy, často s nadýchanou sukní, původně v jemných odstínech, ale letos nově i v „jedovatých“ neonech

Extra tip pro dámský šatník:

Paní Móda se ráda nechá inspirovat filmovým světem a nedávný úspěšný snímek Gejša ještě více pootočil módní kompas směrem na východ. In jsou přepásané velké blůzy se zavinovacím efektem. Kimonový střih krátkého kabátku s vázačkou je to pravé pro capri kalhoty stejně jako tužkové sukně. Balonová sukně se objevuje s plizovaním – vzniklý tvar je nezvyklý, ale velmi přitažlivý. Květované kimonové šaty s květy mohou mít tisíc a jednu podobu. Výrazné detaily: vysoká textilní vázačka a děrované lemy.

Fotografie pocházejí z kolekcí st.martins (dámská móda), Schiesser (prádlo) a Baťa (obuv).

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz