Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Kdy začít péct cukroví, aneb základní plán pečení, se kterým vás nic nezaskočí

Kdy začít péct cukroví, aneb základní plán pečení, se kterým vás nic nezaskočí

21.11.2022 - AndreaP.

Už o víkendu nám začíná advent a s ním je spojená i doba pečení cukroví. Kdy je ale nejlepší začít s pečením? Někdo už peče začátkem listopadu, někdo naopak začne plašit 20. prosince...tak jak to tedy je?

(fotografie: Pixabay)

Úplně první příjdou na řadu perníčky a zázvorky. Potřebují totiž dostatečnou dobu k odležení, minimálně těch 14 dní, ještě lépe 3 týdny .... prostě jak už máme zakódováno od dětství, sv. Mikuláš peče perníčky.

Oříškové cukroví a různé druhy tzv.čajového cukroví potřebují taky nějaký ten čas k odležení. Tady ale nemusíme až tak spěchat, 14 dní je dostačujících.

Oblíbené linecké cukroví pečeme zhruba deset dní před vánocemi.  Se slepováním, zdobením a potíráním různými polevami ale ještě poté pár dní počkejte, úplně stačí toto udělat zhruba kolem 21.prosince.

Sněhové pečivo nepotřebuje vlastně žádnou dobu k odležení, nejchutnější je čerstvé, kdy je křehké, takže pečeme také až nakonec.

Oblíbené nepečené cukroví se dělá rovněž téměř nakonec (velmi často se využijí různé zbytky z pečeného cukroví), na řadu tak přichází dva, max. tři dny před vánocemi.

A co třeba vánočka? Tak ta je zcela nejlepší určitě v den upečení, případně ještě tak na druhý den, takže tu pečte ideálně až na Štědrý den.

Cukroví vždy ukládáme na chladnější místo. Perníčky a např. vanilkové rohlíčky potřebují k rozležení vlhkost, nejlépe jim tedy svědčí papírové krabice. Naopak křehké a nepečené cukroví potřebuje sucho.

Zdroje použité v článku:

  • vareni.cz
  • redakce Babinet.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip