Zásady flexitariánství jsou jednoduché: většina toho, co sníte, je rostlinného původu. Občasná konzumace mléčných výrobků, vajec, ale i masa jsou však povoleny. A důvod? Potřeba jíst vyváženě a zdravě. Ve flexitariánství nejde jenom o jídlo, ale také o přístup k životnímu prostředí a k životu vůbec.
Oproti vegetariánům, kteří ve stravě omezují maso především z důvodu, že nechtějí zabíjet zvířata, flexitariánství myslí více globálně. Maso a živočišné produkty zcela neomezuje, pouze je lehce redukuje. Výzkum zjistil, že u flexitariánů existuje snížená pravdepodobnost výskytu diabetu 2. typu. Flexitariánství pak může být přínosné také pro zdravé srdce.
Vše je dovoleno, ale s mírou / Depositphotos.com
Kouzlo tohoto stravovacího návyku tkví v tom, že je opravdu flexibilní. Než aby něco zakazoval, zaměřuje se na to, co byste do jídelníčku měli zařadit, aby byl zdravější a vy jste se cítili co nejlépe. S flexitariánstvím můžete začít kdykoliv. Pokud jste ale až doposud byli skalní milovníci masa, doporučuje se zavádět změny postupně. Maso převážně bílé, červenému si dopřejte jednou za čas. Konzumace ryb je neomezená, ale zapomeňte na uzené a smažené potraviny. Protože je flexitariánství založeno na rostlinných zdrojích, je spjato také s nižším příjmem kalorií a tedy vlivem na redukci váhy. Potvrdily to i studie.
A jaká jsou doporučení?
- Jíst převážně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky.
- Raději než živočišné bílkoviny přijímat ty rostlinné.
- Být flexibilní a čas od času začlení maso a živočišné produkty.
- Upřednostnit co nejméně zpracované potraviny.
- Omezit přidaný cukr a sladkosti.
Jak začít s flexitarinástvím?
Odpověď je jednoduchá: přesně tak, jak vám to bude příjemné a pohodlné. Americká dietoložka Dawn Jackson Blatner nabízí ve své knize „Flexitariánská strava“ cestu, jak se z masožravce stát čistokrevným flexitariánem pomocí tří fází. V té první začínáte se dvěma dny v týdnu bez masa, až se dopracujete na expertní úroveň, ve které se bez masa obejdete pět dní. Jako první fázi ale můžete zvolit i přístup módní návrhářky Stelly McCartney, která stojí za celosvětovým hnutím Bezmasé pondělí, kde o pravidlech být řeč ani nemusí. Aby vám to ještě víc usnadnila, sepsala spolu se svým tátou, „Broukem” Paulem a celou řadou dalších celebrit kuchařku „Den bez masa“, která je rozdělena podle jednotlivých ročních období a je plná bezpočtu skvělých receptů na každé pondělí v roce.
Zdroje: apetitonline.cz, goodie.cz, primanapady.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.