Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Desatero rad pro vánoční pečení ze zdravějších surovin. Tipy a triky, jak na to

Desatero rad pro vánoční pečení ze zdravějších surovin. Tipy a triky, jak na to

16.11.2022 - AndreaP.

Období Vánoc je náročné nejen pro naše peněženky, ale také pro náš organismus. Nabraná kila z přemíry cukroví či těžkého jídla pak řeší v lednu mnoho z nás. Dá se toto nějak ovlivnit? Určitě dá. A začít se může rovnou se zmiňovaným cukrovím. Upéct se dá totiž  s trochou snahy přece jen krapet zdravěji.

(fotografie: Pixabay)

1. Místo bílé mouky použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku. Bílá mouka zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje tělo, urychluje stárnutí, ubírá nám vitalitu a způsobuje nadýmání. A přitom nepřináší žádné živiny. K dostání je široký sortiment mouk. Máte-li obavu z výsledku, použijte bílou mouku, tak jak jste zvyklí, a přidejte jen 1/3-1/5 celozrnné.

2. Místo bílého cukru zkuste různé druhy sirupů, například rýžový sirup, ječmennou sladěnku, pšeničný sirup, skvělou sladkou chuť dodá také javorový nebo agáve sirup. Bílý cukr bere tělu energii, ničí zdravou střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, což se projeví na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou. Ale pozor, když použijete sirupy, musíte počítat s tím, že sirupem těsto rovnou i zvlhčujete. Je pravda, že pečení se sirupy je trošku jiné a je dobré ho mít předem odzkoušené. Pokud se bojíte riskovat, určitě se vyhněte alespoň bílému rafinovanému cukru a použijte cukr zcela přírodní, který nebyl chemicky bělen a jeho použité množství v receptu omezte na minimum. Například typicky vánoční štrúdl můžete osladit tak, že nastrouhaná jablka promícháte s rozinkami, pšeničným sirupem a troškou strouhanky.

3. Místo chemicky ztužovaných tuků použijte kvalitní tuky a oleje. Takzvané trans-tuky jsou podle posledních výzkumů nejškodlivější, protože podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně-cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze. Tyto tuky spolehlivě najdete ve všech průmyslově vyráběných sušenkách a sladkostech či v pokrmech z fast foodů. Raději přidávejte kvalitní ořechy a tuky vybírejte neztužované. V bioprodejnách se dá koupit rostlinný tuk Rapunzel. Oleje vybírejte také v biokvalitě, nerafinované, do pečení zkuste například sezamový olej.

4. Místo těžko stravitelných a časově náročných krémů zkuste skvělou pomazánku Carob s ořechy slazenou pouze obilným sirupem nebo hotový krém ze čtvero ořechů s rozinkami. Můžete i smíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat zajímavý džem bez cukru. To všechno se dá koupit v každé dobře zásobené prodejně či prodejně se zdravou výživou.

5. Místo kypřícího prášku, který obsahuje ne příliš prospěšné fosforečnany, použijte tzv. vinný kámen neboli prášek bez fosfátů.

6. Když používáte kakao, vybírejte kvalitní, nejlépe se značkou sociálně a ekologicky férového obchodu - Fair Trade. Nebo zkuste karob a karobové bonbony pro výrobu čokolády.

7. Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce a nikomu nic neřekněte - má jemně sladkou chuť. Stejně tak i štrůdl jím lze posypat a budete mile překvapeni.

8. Místo vajec ve většině těst funguje sojová smetana nebo sojová mouka (1 vejce je cca 1 lžíce sojové mouky a 3 lžíce vody). U piškotů ale vejce vyloučit nelze. Další alternativou je pojidlo z předem namočeného a poté rozmixovaného lněného semínka (i s namáčecí vodou). Ale vejce nemusíte vyřazovat, pokud jich sníte menší množství. Nejdůležitější je, aby byla co nejčerstvější a pocházela z přirozeného chovu.

9. Pokud jste si nenasušili vlastní ovoce, kupujte jen nesířené sušené ovoce. Citlivost na oxid siřičitý je individuální, ale u citlivějších lidí může vyvolávat bolesti hlavy či nevolnost. U astmatiků dokonce alergické reakce. A určitě se vyhněte jakýmkoli chemickým barvivům!

10. Když už vyrazíte na vánoční lov, tak si můžete dopřát i mnoho dalších lahůdek v lepší, tzv. bio kvalitě. Stačí jen trochu přemýšlet a zjistíte, že o trošku zdravější přístup ke stravě nemusí bolet ani o Vánocích! Biorecepty jednoduché na přípravu, chuťově výborné a o něco zdravější než běžné cukroví z bílé mouky a bílého cukru. Použijete-li suroviny  v biokvalitě, vaše cukroví bude obsahovat méně škodlivých chemických látek a více přírodních vitamínů a minerálních látek. A navíc v době vánoční podpoříte ekofarmáře, kteří pečují o ochranu přírody a lidského zdraví.

 

Zdroje použité v článku:

  • vimcojim.cz
  • vareni.cz
  • redakce Babinet.cz

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip