Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Tajemství školních svačin 2006

Tajemství školních svačin 2006

Redakce Babinet

Více než třetina školáků v České republice před odchodem do školy nesnídá a 16 % žáků sedmých tříd nic nejí dokonce až do oběda. Ke svačině má více než 50 % dětí sladkosti nebo bílé pečivo, naproti tomu zeleninu svačí pouze 10 % školáků.

Hranici obezity překročilo více než 10 % dětí, zvýšenou hladinu cholesterolu má 26 % žáků třetích a 19 % žáků sedmých tříd a vysokým tlakem trpí až 25 % dětí v závislosti na věku a pohlaví. Tyto výsledky přinesl celorepublikový průzkum, který zorganizovala v rámci osvětových aktivit značka Rama za odborné garance Fóra zdravé výživy a České kardiologické společnosti.

Unikátní průzkum, který sledoval vedle stravovacích návyků dětí a jejich rodin také rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění, proběhl v říjnu letošního roku na čtrnácti základních školách. Zúčastnilo se ho 664 žáků třetích a sedmých tříd a navázal na obdobný průzkum realizovaný v minulém roce. „Srovnání loňských a letošních výsledků však ukázalo, že odstraňování zjištěných chyb ve stravovacích návycích postupuje velmi pozvolna,“ uvádí odborná garantka projektu MUDr. Alexandra Moravcová, dětská obezitoložka a endokrinoložka z Kliniky dětského a dorostového lékařství v Praze. Během průzkumu bylo zjištěno, že velké množství dětí stále preferuje máslo, paštiky a trvanlivé salámy, jejichž častá konzumace se podílí na zvyšování hladiny cholesterolu. Tradičně častá byla také konzumace sladkostí (54 % třeťáků a 46 % sedmáků), která, pokud není vyvážena dostatečnou pohybovou aktivitou, podporuje zvyšování tělesné hmotnosti.

„Riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění se nejvíce týká dětí, v jejichž rodině se již některá forma těchto onemocnění projevila,“ říká Prof. MUDr. Aschermann, DrSc., předseda České kardiologické společnosti. „Roli zde hrají nejen genetické faktory, ale samozřejmě také životospráva – nevhodná strava, doprovázená nedostatkem tělesné aktivity,“ doplňuje Prof. Aschermann. Kardiovaskulární onemocnění jsou v České republice nejčastější příčinou úmrtí. Pouze 4 % mužů a 7 % žen o sobě může s klidným svědomím říci, že nemá žádný rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění. Rodiče by v tomto ohledu měli jít dětem příkladem, ale pokud sami nedodržují správné stravovací návyky a nežijí právě aktivním způsobem života, lze předpokládat, že tento přístup převezmou také jejich děti.

Podle doporučení odborníků je třeba v jídelníčku dětí i dospělých omezit příjem potravin s vysokým obsahem živočišných tuků, např. tučná masa, uzeniny, máslo, sádlo, tavené sýry, konzervované potraviny atd. Jídelníček by měl naopak obsahovat dostatek ovoce a zeleniny, mléčných výrobků, kvalitního libového masa (drůbež, ryby) a více rostlinných tuků a olejů oproti živočišným. Děti by rozhodně měly snídat, nastartuje se tak jejich den a doplní se úbytek tekutin po noční pauze. Vedle správného stravování je třeba jako součást zdravého životního stylu zařadit také pravidelný pohyb, který napomáhá udržovat fyzické zdraví i psychickou pohodu.

Více informací o zdravých svačinách a životním stylu dětí na www.mojerama.cz a www.vyzivadeti.cz.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz