Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Pusťte do kuchyně batáty! Sladký objev Kryštofa Kolumba, který se v kuchyni neztratí

Pusťte do kuchyně batáty! Sladký objev Kryštofa Kolumba, který se v kuchyni neztratí

21.3.2022 - AndreaP.

I když se batátům říká sladké brambory, tak botanicky s těmi klasickými nemají nic společného a jediné, co je pojí, je jejich původ ve střední Americe, pocházejí z mexického poloostrova Yucatán a z oblasti ústí Orinoka ve Venezuele. Batáty byly do Evropy přivezeny dokonce o sto let dříve než brambory, ale ty je (alespoň v českém jídelníčku) plně zastoupily. To je ovšem škoda, protože batáty obsahují celkem velké množství vitamínů skupiny B, téměř čtvrtinu doporučené denní dávky (ve 100 g) vitamínu C a více jak 100 % doporučené denní dávky vitamínu A, který pomáhá zraku, zdravé pokožce i imunitě. Jsou také bohaté na hořčík, železo, draslík, selen, kyselinu listovou a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.

(fotografie: Pixabay)

Oproti jiným klasickým přílohám mají batáty méně sacharidů a kalorií, naopak obsahují více vlákniny a mají nižší glykemický index, a proto jsou vhodnější při různých dietách.

Dnes existuje více než 400 různých odrůd batátů, navzájem se liší především barvou dužiny (fialová, načervenalá, oranžová, žlutá, bílá) a slupky, strukturou, tvarem a intenzitou sladké chuti.

Pokud byste chtěli zařadit batáty pravidelně do svého jídelníčku a máte zahrádku, není  žádný problém si je vypěstovat i v našich podmínkách. Předpěstované výhonky z hlízy zasadíme na přelomu května a června poměrně hluboko do půdy a pěstujeme je úplně stejně jako brambory. Sklízíme je pak v září či při teplém podzimu na začátku října. Uskladníme je stejně jako brambory na suchém a chladném místě.

A jak se dají připravit? Můžete je vařit, péct v troubě, grilovat, zapékat, rozmixovat je na pyré a svou chutí jsou přímo předurčeny pro experimenty na poli sladkých jídel. Batáty se prostě neztratí. 

Zjednodušeně se dá říct, že můžou nahradit brambory, dají se péct i zapékat samotné či s masem, zeleninou nebo sýrem, vařit (i když při vaření ve vodě ztrácí některé vitamíny a prvky, proto je dobré je zbytečně dlouho nevyvařovat) nebo připravit v páře. Poslouží jako skvělá příloha. Oblíbené je batátové pyré, ve kterém můžete jejich sladkou chuť „naředit“ přidáním trochy brambor. Světově proslulé jsou pak klasické batátové hranolky. Hodí se do exotických salátů a díky své sladké chuti se používají do koláčů a různých moučníků.

 

(zdroj: wikipedie, redakce)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip