Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Brambory do každé kuchyně a hlad nemá šanci

Brambory do každé kuchyně a hlad nemá šanci

21.10.2019 - AndreaP.

Má babička kdysi dávno říkávala, že brambory jsou jídlo chudých, o čemž svědčí i mnohé staré dochované recepty. V dnešní době už to ale tak jednoznačně neplatí, přesnější znění by bylo - brambory do každé kuchyně.  A my si dnes ukážeme "obyčejné" brambory 5x jinak.

Tyrolské dušené maso s brambory

  • 2 šálky zbytků vařeného masa
  • 2 šálky pokrájených syrových brambor
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 šálek hub
  • 2 dcl bílého vína
  • sůl

Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a krátce podusíme. Přidáme brambory, osolíme, krátce podusíme a vložíme maso. Osolíme a přilijeme víno.

Dusíme zvolna pod pokličkou, až brambory změknou.

Brambory zapečené s houbovou omáčkou

  • 750 g malých brambor
  • sůl
  • pepř
  • 1/4 l husté sladké smetany
  • 60 g másla
  • 30 g mouky
  • 200 g čerstvých hub (můžou být i žampiony)
  • 50 g strouhaného tvrdého sýra (výraznější typ napr. čedar)
  • 1/4 citronu

Oloupané brambory zalijeme osolenou vroucí vodou a uvaříme do poloměkka.

Z poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme se smetanou, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, sůl a trochu citronové šťávy. Povaříme na hustou omáčku.

Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou, dáme do vymazané ohnivzdorné mísy, zalijeme omáčkou, hustě posypeme sýrem a pokapeme tukem.

Zapečeme v troubě.

Moldavské brambory

  • 750 g brambor
  • 30 g mouky
  • 80 g másla
  • 250 ml smetany
  • 100 g strouhaného sýra
  • kopr
  • petrželka
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme je na čtvrtky a rozložíme do vymazaného pekáče. Z části másla a z mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme horkou vodu a smetanu a povaříme. Nalijeme ji na brambory, posypeme petrželkou, koprem a sýrem. Povrch pokapeme zbylým máslem a vše zapečeme v troubě.

Gratinované brambory s romadúrem

  • 1 kg brambor
  • 250 g romadúru
  • 1/4 l šlehačky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • pepř
  • muškát
  • přepuštěné máslo na formu

Omyté a oloupané brambory nakrájíme na jemné plátky. Smetanu smícháme s vajíčkem. Vymažeme mělkou ohnivzdornou formu, vložíme brambory, které uspořádáme jako tašky na střeše, a pokryjeme částí plátků romadúru. Tak pokračujeme až do vyčerpání přísad. Vrchní vrstvu tvoří brambory, které přelijeme okořeněnou smetanou s vejcem a dáme zapéct v předehřáté troubě na 25-30 minut při 225 stupních C.

Brambory na jihoamerický způsob

  • 1 kg brambor
  • 1 čerstvá feferonka
  • 1 šálek sladké smetany
  • 200 g smetanového sýra
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 vejce natvrdo
  • několik listů hlávkového salátu
  • několik oliv
  • koriandr

Brambory uvaříme ve slupce. Na omáčcku rozpůlíme podélně feferonky a odstraníme vnitřní bílé stěny. Feferonky vypláchneme studenou vodou a nasekáme nahrubo. Rozmixujeme je se smetanou, sýrem, kurkumou, kmínem, solí a nahrubo nasekaným česnekem.

V hrnci rozpálíme olej, vlijeme do něj smetanu se sýrem a za stálého míchání asi 5 minut vaříme.

Brambory oloupeme, dáme na talíř a přelijeme omáčkou. Ozdobíme je listy hlávkového salátu, na osminky nakrájeným vejcem, nakrájenými olivami a koriandrem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip