Má babička kdysi dávno říkávala, že brambory jsou jídlo chudých, o čemž svědčí i mnohé staré dochované recepty. V dnešní době už to ale tak jednoznačně neplatí, přesnější znění by bylo - brambory do každé kuchyně. A my si dnes ukážeme "obyčejné" brambory 5x jinak.
Tyrolské dušené maso s brambory
- 2 šálky zbytků vařeného masa
- 2 šálky pokrájených syrových brambor
- 1 větší cibule
- 1 lžíce sádla
- 1 šálek hub
- 2 dcl bílého vína
- sůl
Na sádle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené houby a krátce podusíme. Přidáme brambory, osolíme, krátce podusíme a vložíme maso. Osolíme a přilijeme víno.
Dusíme zvolna pod pokličkou, až brambory změknou.
Brambory zapečené s houbovou omáčkou
- 750 g malých brambor
- sůl
- pepř
- 1/4 l husté sladké smetany
- 60 g másla
- 30 g mouky
- 200 g čerstvých hub (můžou být i žampiony)
- 50 g strouhaného tvrdého sýra (výraznější typ napr. čedar)
- 1/4 citronu
Oloupané brambory zalijeme osolenou vroucí vodou a uvaříme do poloměkka.
Z poloviny másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozšleháme se smetanou, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, sůl a trochu citronové šťávy. Povaříme na hustou omáčku.
Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou, dáme do vymazané ohnivzdorné mísy, zalijeme omáčkou, hustě posypeme sýrem a pokapeme tukem.
Zapečeme v troubě.
Moldavské brambory
- 750 g brambor
- 30 g mouky
- 80 g másla
- 250 ml smetany
- 100 g strouhaného sýra
- kopr
- petrželka
- sůl
Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme je na čtvrtky a rozložíme do vymazaného pekáče. Z části másla a z mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme horkou vodu a smetanu a povaříme. Nalijeme ji na brambory, posypeme petrželkou, koprem a sýrem. Povrch pokapeme zbylým máslem a vše zapečeme v troubě.
Gratinované brambory s romadúrem
- 1 kg brambor
- 250 g romadúru
- 1/4 l šlehačky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
- pepř
- muškát
- přepuštěné máslo na formu
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na jemné plátky. Smetanu smícháme s vajíčkem. Vymažeme mělkou ohnivzdornou formu, vložíme brambory, které uspořádáme jako tašky na střeše, a pokryjeme částí plátků romadúru. Tak pokračujeme až do vyčerpání přísad. Vrchní vrstvu tvoří brambory, které přelijeme okořeněnou smetanou s vejcem a dáme zapéct v předehřáté troubě na 25-30 minut při 225 stupních C.
Brambory na jihoamerický způsob
- 1 kg brambor
- 1 čerstvá feferonka
- 1 šálek sladké smetany
- 200 g smetanového sýra
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky kmínu
- 1 stroužek česneku
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 2 vejce natvrdo
- několik listů hlávkového salátu
- několik oliv
- koriandr
Brambory uvaříme ve slupce. Na omáčcku rozpůlíme podélně feferonky a odstraníme vnitřní bílé stěny. Feferonky vypláchneme studenou vodou a nasekáme nahrubo. Rozmixujeme je se smetanou, sýrem, kurkumou, kmínem, solí a nahrubo nasekaným česnekem.
V hrnci rozpálíme olej, vlijeme do něj smetanu se sýrem a za stálého míchání asi 5 minut vaříme.
Brambory oloupeme, dáme na talíř a přelijeme omáčkou. Ozdobíme je listy hlávkového salátu, na osminky nakrájeným vejcem, nakrájenými olivami a koriandrem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.