Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Jak zpracovat velkou úrodu rajčat? Vyrobte si vlastní jemný kečup

Jak zpracovat velkou úrodu rajčat? Vyrobte si vlastní jemný kečup

25.7.2024 - AndreaP.

Rajčata na zahrádkách začínají dozrávat ve velkém. A vy se dostáváte do situace, kdy máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy. Ten domácí je totiž mnohem lepší než kupovaný, navíc za minimální cenu a také s vědomím, že víte, co ve směsi máte. Můžete si ho totiž zpracovat doslova podle své chuti. Základem každého kečupu jsou rajčata, ocet a sůl. Někdy se ale také přidávají jablka, která obsahují pektin, ten kečup krásně zahustí a zjemní jeho chuť. A právě s jablky je i náš dnešní recept. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 kg rajčat
  • 2 jablka
  • 1 větší cibule
  • 70 g cukru
  • 60 ml jablečného octa
  • 60 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 hřebíčků
  • špetka skořice

 

Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.

Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.

Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.

Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.

Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí. 

Uschovávejte v chladu. 

 

Vaše názory

testx
28.7.2024 19:09

vyzkousim

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz