Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Pampeliškový čaj. Prevence rakoviny, i chřipky

Pampeliškový čaj. Prevence rakoviny, i chřipky

11.3.2021 - redakce Babinet.cz

Pampelišky nejsou jen nádherně žlutou potěchou oka, ale zajímat by nás měly hlavně jejich léčivé účinky. Ty jsou k nezaplacení. Z této léčivky totiž využijete každičkou část a pampeliškových zdravotních benefitů není zrovna málo. Bude se vám hodit jak kořen, tak listy, květy i pampeliškové mléko, které z rostliny vytéká. Zkrátka, pampeliška je skrz na skrz velmi mocná a užitečná, když jde o zdraví.

Fotografie: Freepik

Sběr pampelišek

Až vyrazíte na březnovou procházku, začněte se po pampeliškách poohlížet. Vaší pozornosti by neměly uniknout hlavně louky, nebo zapomenuté, či nevyužívané sjezdovky. Ale na pampelišky můžete narazit prakticky kdekoliv. Jen se vyhýbejte místům poblíž cest, či frekventovaných silnic a tratí. Pokud máte možnost natrhat si pampelišky na zahradě nějakého nešťastného zahrádkáře, rozhodně využijte i této možnosti. Sběr pampelišek by měl probíhat od března do dubna, ale někteří na ně vyrážejí i o mnoho měsíců později.

Pampeliškové části

Mladé lístky a listy

Konkrétně v březnu bychom se neměli vyhýbat sběru mladých zelených lístků, které předcházejí rozkvětu pampelišek. Tyto lístky jsou nabité sílou, energií a vitamíny. Toto všechno nám po zimě přijde nesmírně vhod. Mladé lístky pampelišek nám doslova vlijí energii do žil a s unaveným organismem udělají divy. Tyto lístky můžete po umytí jíst jen tak, nebo si je přidat do salátu.

Ani odrostlejší listy však absolutně nejsou k zahození. Naopak. Jsou zdrojem vitamínů A, B, C, D. Najdeme v nich betakaroten, železo, křemík i draslík. Abychom však z listů pampelišky získali vše potřebné, je potřeba je zpracovat (například sušením), nebo sníst co nejdříve po utržení. Jen tak se dobereme velké dávky energie, kterou pampelišky nabízejí.

Květy

Taktéž květy pampelišky jsou cenným přírodním bohatstvím. Díky čaji, který se z květů připravuje, do sebe vpravíte zinek, riboflavin, nebo kyselinu listovou, hořčiny, fruktózu, třísloviny a inulin. Jít můžete i cestou sirupu, nebo dokonce pampeliškového vína. Květy pampelišek se však nikdy nepokoušejte sušit. U listů se sušením uspějete, ale u květů je údajně pokus o usušení předem odsouzen k neúspěchu.

Kořen pampelišky

Poslední částí pampelišky, kterou lze využít, je kořen. A ten je přímo superléčivý. Mnohokrát bylo studiemi potvrzeno, že kořen pampelišky blahodárně působí na buňky zasažené rakovinou. Kořen pampelišky může porazit rakovinné buňky, aniž by negativně ovlivňoval jiné buňky v těle, jako je tomu v případě chemoterapií. Kořen pampelišky sbíráme na podzim. Dobře se po vyrýpnutí ze zeminy očistí, pokrájí na malé kousky a usuší se. Dá se také rozemlít na prášek, kterým někteří lidé nahrazují kávu.

Zdravotní a léčivé účinky pampelišky

Ať už použijete jakoukoliv část pampelišky, nikdy nemůžete šlápnout vedle. Pozitivně váš organismus ovlivní vždy. Co všechno tedy dokáže?

  • Čistí játra
  • Pomáhá při alergiích
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Pampeliškové mléko podporuje chuť k jídlu, může léčit akné, působí preventivně proti ledvinovým kamenům a pomáhá při zácpě
  • Pampeliškové mléko rovněž pomáhá při léčbě ekzémů, pásových oparů a ulevuje od svědění
  • Pampeliškové čaje blahodárně působí na ledviny
  • Pampeliška pomáhá při zánětech dutiny ústní
  • Ulevuje od bolesti v krku
  • Pomáhá při léčbě průdušek
  • Nejen, že urychluje léčbu chřipky a angíny, ale spolehlivě působí jako silná prevence
  • Je vhodná pro diabetiky a udržuje pod kontrolou hladinu cukru v krvi
  • Působí močopudně
  • Zbavuje přebytečné vody v těle a je tak velmi účinným pomocníkem při hubnutí
  • Přebytek vody, se kterým si pampeliška poradí, má za následek také nateklé nohy. Tuto nepříjemnost pampeliška umí vyřešit
  • Podporuje odbourávání tuku
  • Bojuje s vysokou hladinou špatného cholesterolu
  • Reguluje vysoký krevní tlak
  • Zklidňuje trávící soustavu
  • Zlepšuje trávení
  • Má mírně projímavé účinky
  • Působí proti zánětům
  • Zbavuje otoků
  • Posiluje kosti
  • Působí preventivně proti zubním kazům
  • Pomáhá s pálením žáhy

Pampeliškový čaj

Připravte si:

  • cca 10 pampeliškových květů
  • 400 ml vody
  • Med
  • Citronovou šťávu

Postup:

  • Do hrnku si dejte květy a zalijte je vroucí vodou
  • Nechte louhovat zhruba 8 minut a poté si čaj sceďte
  • Dochuťte si medem a citronovou šťávou
  • Čaj popíjejte příjemně teplý

 

napsala Bára Klímová

zdroj. medicalnewstoday.com, ceskaordinace.cz

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Hedvika22
15.3.2021 17:39

Bylinky jsou skvělé, používám je neustále. Snažím se je celkově vyměnit i za léky. Nebo teď jsem objevila phytoxan. Přírodní doplněk stravy co i detoxikuje.

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip