Jsou jídla, která postupem času v našich vzpomínkách sílí. Některé pokrmy totiž máme spojeny s prázdninovou kuchyní našich babiček či maminek, příjemnou atmosférou loudavého volna a především s dětstvím. Tedy dobou, kdy nic není problém, a trable neexistují. A přesně tohle umí i jídlo, o kterém dnes bude řeč. Šišky s mákem. Jednoduché, a přesto neobyčejné jídlo, které s naší pamětí umí pracovat tak jako málo které jiné. Tento pokrm je výjimečný nejen svou chutí, ale i nenáročnou přípravou, která přímo svádí k tomu, abyste si šišky s mákem připravili i u vás doma.
V dobách, kdy kuchyně nebyla plná exotických surovin a moderní gastronomie se ještě nerozvíjela v takové míře jako dnes, byly šišky s mákem jídlem, které vznikalo díky dostupným surovinám. Brambory, mouka, mák a máslo. Čtyři základní ingredience, které vytvoří symfonii s naprosto harmonickou souhrou chutí.
Šišky s mákem / se svolením Babiččina volba
Historie a vznik
Kořeny šišek s mákem najdeme ve střední Evropě právě v oněch dobách, kde se jednoduchá jídla připravovala zejména z lokálních surovin. Právě brambory se do Evropy dostaly v 16. století a postupně se staly základem mnoha tradičních pokrmů. Šišky, tedy podlouhlé válečky z bramborového těsta, jsou pravděpodobně inspirovány jinými podobnými pokrmy, které se v minulosti připravovaly z mouky či krupice. Mák pak byl už od dob starých Slovanů ceněnou surovinou, nejen pro svou chuť, ale i pro své nutriční vlastnosti. Jednotlivé komponenty už poté stačilo jen spojit a na scéně se objevují bramborové šišky s mákem. Své místo si vydobyly především v zemích střední Evropy, kde se staly nejen oblíbenou pochoutkou, ale i určitou součástí kulturního dědictví.
První zmínky
U bramborových šišek s mákem je paradoxní to, že se o jejich historii ví jen velmi málo. Přitom jde o jedno z nejoblíbenějších sladkých jídel vůbec. Historické prameny se v informacích navíc dosti liší a šišky s mákem zůstávají tak trochu záhadou. Nejstarší písemné zmínky o pokrmech podobných šiškám pocházejí z 18. století, kdy se objevují v kuchařských knihách jako jednoduché jídlo vhodné pro běžný den. Recepty se pak v různých oblastech opět lišily. Někde se přidával cukr, jinde se šišky podávaly pouze s máslem a mákem. V českých a rakouských kuchařkách se recept objevuje v 19. století a jeho popularita samozřejmě přetrvává dodnes.
Šišky s mákem ve světě
Ačkoliv jsou šišky s mákem typickým pokrmem české a rakouské kuchyně, podobné jídlo lze najít i v dalších zemích. Na Slovensku jsou známé pod názvem šúľance s makom, v Maďarsku mákos nudli a v Polsku jako kluski z makiem. V některých oblastech se šišky podávají s jinými posypy, například s tvarohem, cukrovou strouhankou nebo ořechy. Přestože se stále jedná o jedno z nejprostších jídel, jeho obliba neustává a i dnes šišky s mákem řadíme mezi pokrmy, které si lidé připravují s velkou oblibou. Avšak restaurací, kde byste si tuhle dobrůtku dali, je pořád velmi málo.
Šiškové zajímavosti
Obyčejné, leč zajímavostí nezbavené. Přesně takové jsou šišky s mákem, které v žádném případě nestrádají, jde li o škálu zajímavostí. Některé z nich si probádejme blíže.
- Mák je jednou z nejstarších pěstovaných plodin a byl využíván už v Mezopotámii. Kromě kulinářského využití měl velký význam i v tradiční medicíně.
- V některých regionech bylo zvykem připravovat šišky s mákem na Vánoce, protože mák byl považován za symbol hojnosti a štěstí.
- Ve starých pověstech se máku přisuzovala přímo magická moc. Věřilo se, že jeho konzumace zajišťuje spánek bez nehezkých snů a ochranu před zlými silami.
- V minulosti byl mák v některých zemích přísně regulován kvůli obsahu alkaloidů, ale dnes se pěstují odrůdy s nízkým obsahem těchto látek.
- Navzdory jednoduchosti receptu existuje i mnoho složitějších variant. Šišky se například obalují v karamelu nebo se kombinují s ovocnými přísadami, čokoládou, sladkým karamelem, strouhaným perníkem či dokonce s matcha.
- Na některých místech se tradovalo, že počet snědených šišek na Nový rok určuje množství štěstí, které člověka v nadcházejícím roce čeká.
- Rakouské varianty šišek s mákem se často podávají se švestkovým kompotem nebo vanilkovou omáčkou, což jim dodává zcela jinou a velmi specifickou chuť.
Recept na domácí šišky s mákem
Šišky s mákem jsou skvělým příkladem toho, jak lze i z mála vytvořit něco, co svou chutí i jednoduchostí potěší nejen toho, kdo je připravuje, ale po duši pohladí i ty, kterým je pokrm připravován. Ať už si je tak připravíte podle tradičního receptu nebo si je upravíte podle vlastních preferencí, vždy budou znamenat kousek nostalgie na talíři. Aby takové vzpomínkové dílo bylo dokonáno, jeden velmi snadný recept pro vás máme právě teď.
Potřebujete:
- 500 g brambor
- 150 g hrubé mouky Babiččina volba
- 1 vejce
- špetku soli
- 50 g mletého máku
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, vejce a špetku soli.
- Vypracujeme hladké těsto.
- Z těsta vyválíme válečky a nakrájíme je na menší kousky, které v rukou vytvarujeme do podlouhlých šišek.
- Šišky vložíme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu (asi 3–5 minut).
- Hotové šišky scedíme a promícháme s rozpuštěným máslem.
- Na talíři posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a podáváme.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.toprecepty.cz/recept/3948-bramborove-sisky/
https://www.babiccinavolba.cz/recepty/bramborove-sisky-s-makem/
https://pekacekstesti.cz/2018/04/17/sisky-s-makem/
https://bonvivani.sk/recepty/makove-sulance
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.