Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Bramborový salát patří na vánoční stůl. Jak si jej připravit?

Bramborový salát patří na vánoční stůl. Jak si jej připravit?

22.12.2020 - AndreaP.

Ke kaprovi, kterého jsme důkladě až do poslední šupinky i kostičky rozebrali v prvním článku našeho seriálu Od Štědrého dne po Nový rok s názvem Jak dokonale zvládnout vánočního kapra?... se o vánočních svátcích dále tradičně připravuje bramborový salát. A tak přinášíme druhý díl s názvem

BRAMBOROVÝ SALÁT

Úplně na úvod připomínáme článek Rady a vychytávky, jak připravit ten nejdokonalejší bramborový salát na štědrovečerní tabuli!, kde se dozvíte vše potřebné. A my se nyní vrhneme rovnou na recepty.


Tradiční bramborový salát /pro 4 osoby/

  • 10 větších brambor, sůl, pepř, 5 středně velkých cibulí, ocet, olej, 1 malá Majolka
  • Zálivka: 2 lžíce plnotučené hořčice, voda, ocet, sůl, cukr

Nakrájíme cibuli, uvaříme brambory ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do salátové mísy vrstvíme postupně horké brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme octem, olejem a drobně nasekanou cibulku. Potom vše zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z vody, octa, soli, cukru a hořčice. Zalitý salát již nemícháme. Až když vychladne, promísíme s Majolkou.

Bramborový salát jinak /pro 4 osoby/

  • 10 větších brambor, sůl, pepř, sklenice směsi Moravanka, ocet, olej, 1 malá majonéza a 1 bílý menší jogurt /případně jen 1 větší bílý jogurt/

Brambory uvaříme ve slupce, ještě horké oloupeme a nakrájíme na kostičky. Moravanku slijeme a šťávu uchováme. V salátové míse smícháme brambory, které posolíme, popepříme, pokapeme olejem s jogurtem s majonézou a slitou směs Moravanka. Přilijeme trošku šťávy z Moravanky, případně dosolíme, dopepříme nebo přidáme trošku octa. Necháme vychladit.

Bramborový salát s polníčkem /pro 4 osoby/

  • 250 g brambor, 3 šalotky, 120 ml masového vývaru, 2-3 lžíce vinného octa, 150 g salátu polníčku, 3 vejce vařená natvrdo, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce, prolijeme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostky. Šalotky oloupeme a najemno posekáme. Máslo rozehřejeme na pánvi a šalotky na něm zesklovatíme. Masový vývar ohřejeme s octem, zalijeme jím brambory a necháme 20 minut rozležet. Polníček přebereme, důkladně omyjeme a dáme okapat. Vejce oloupeme, rozpůlíme, žloutky odložíme stranou a bílky nakrájíme na tenké nudličky. Brambory zalijeme olejem, osolíme a opepříme. Vmícháme polníček a bílky. Žloutky rozmělníme a přes síto promačkáme na salát. Salát ihned podáváme.

(foto: Pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip