Babinet.cz  /  Magazín  /  Babinet  /  Nákupní manuál: Zjistěte, co nám říkají značky kvality

Nákupní manuál: Zjistěte, co nám říkají značky kvality

6.12.2020 - redakce Babinet.cz

Obaly potravin jsou plné informací a značek. Víte, jaká loga sledovat a co přesně znamenají? S naším návodem nesáhnete při nákupu vedle!

KLASA

Nejznámější značka kvality pomáhá v orientaci na trhu a snazší identifikaci kvalitních potravin. Takové produkty vykazují výjimečné kvalitativní charakteristiky, jež zvyšují jejich přidanou hodnotu a zaručují jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu.

REGIONÁLNÍ POTRAVINA

Upozorňuje na nejlepší výrobky od malých a středních lokálních producentů, které zvítězí v jednotlivých krajských soutěžích. Tyto produkty mají vazbu k danému regionu – ať už jde o receptury, suroviny či způsob výroby. Jsou čerstvé, chutné a často jde o krajové speciality.

BIO („biozebra a biolist“)

Obě označení nám říkají, že máme tu čest s biopotravinami. Výrobky z rostlin, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy a minerálními dusíkatými hnojivy, a produkty z živočichů, při jejichž chovu se respektují přirozené potřeby zvířat. Zatímco „biozebra“ je národní značení, „biolist“ označuje výrobek pocházející ze země EU.

CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU (CHOP)

Jde o nejpřísnější ze třech evropských značek kvality tvz. pečetí. Označuje zemědělské produkty, jejichž specifické vlastnosti a kvalita je dána převážně prostředím, v němž jsou pěstovány. Zároveň musí být také na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány. Označen tak je například Žatecký chmel, Pohořelický kapr nebo Český kmín.

CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ (CHZO)

Podobné jako značení CHOP, ale daný výrobek nemusí být na určitém území kompletně zpracováván. Stačí tedy, aby se na daném místě prováděla jen některá z fází výrobního procesu. Značku najdete třeba na Hořických trubičkách nebo Jihočeské Nivě.

ZARUČENÁ TRADIČNÍ SPECIALITA (ZTS)

Značí potravinu, která má zvláštní a specifickou povahu uznávanou v rámci EU. Musí být vyrobena buď z tradičních surovin, mít tradiční složení nebo být vyráběna podle tradičního postupu. Jako například Pražská šunka nebo Tradiční Špekáčky.

 

Více informací na akademiekvality.cz.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip