Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  ZELENÁ LÉKÁRNA I. : FENYKL

ZELENÁ LÉKÁRNA I. : FENYKL

Zuzana Fuková

Koření nám nejenom zpříjemňuje jednu z našich největších radostí (rovněž starostí, že? :-)) - jídlo - ale je také zdravé. V tomto seriálu se, milé dámy, o některých vlastnostech různého koření dovíte. Dnes začnu fenyklem. A receptem k tomu.

Fenykl se tradičně přidává k rybám. Najemno nakrájenou natí fenyklu se dochucují saláty, bylinkové omáčky nebo dušená zelenina. Můžeme ji vmíchat i do omáčky na špagety a do vařené rýže. Odvar z fenyklových semínek, stejně jako ze semínek kopru nebo kmínu,upravuje trávení a zabrańuje nadýmání. Fenyklová semínka mají výraznou nasládlou chut´a vůni podobnou anýzu.

RECEPT: RYBA NA ROŠTU S FENYKLEM

Příprava: 10 minut

Tepelná úprava: 8 - 10 minut

4 středně velké ryby s bílým masem

1 svazek čerstvé fenyklové natě

Na marinádu:

1/2 hrnku olivového oleje

št´áva z 1 citronu

4 prolisované stroužky česneku

sůl a pepř

Jak na to:

1. Ryby očistíme, opláchneme a osušíme. Vložíme do nich snítku fenyklové natě a nařízneme je na každé straně třemi asi 5 cm dlouhými řezy.

2. Olivový olej, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř smícháme a natřeme na ryby. Zabalíme do alobalu a necháme asi hodinu v chladu odležet.

3. Pečeme zhruba 5 minut po každé straně. Fenykl dodává rybímu masu zvláštní charakteristickou chuť. Vychutnejte si ji! Dobrou chuť...

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz