Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Bleskový borůvkový koláč jako od babičky. Jednoduchý recept, který se nedá pokazit!

Bleskový borůvkový koláč jako od babičky. Jednoduchý recept, který se nedá pokazit!

29.7.2020 - AndreaP.

Dnes vám přinášíme další z nekonečné řady receptů na téměř všemi oblíbené koláče, buchty, zákusky, no prostě moučníky. Však co je lepšího, než si jen tak sednou na zahrádce či na balkóně s šálkem kávy či čaje v jedné ruce a s talířem s voňavou dobrotou v ruce druhé? Jistě mi mnozí dají za pravdu, že je to chvíle relaxu, která je v životě tak moc důležitá. A protože máme léto v plném proudu, i tentokráte to bude koláč ovocný, dnes borůvkový.

Borůvka je keřovitá trvalka vyskytující se převážně v lesích. Její plody mají tmavě modrou barvu. Borůvky mají obrovský potenciál v působení na zdraví. Doporučují se především ženám při onemocněních močových cest. Také účinek na stabilizaci cukru u diabetiků je všeobecně znám. Jejich konzumace se také doporučuje při narušení střevní mikroflóry (klasicky při užívání antibiotik), při problémech s křečovými žílami, při otocích dolních končetin, při zánětech. Také byl prokázán jejich velký vliv na regeneraci oční sítnice.

Takže vezmeme košík, uděláme si procházku do lesa, nasbíráme borůvky a můžeme začít.

Potřebujeme

  • 500 g borůvek
  • 200 g másla
  • 350 g hladké mouky
  • 200 g cukru (moučka nebo krupice)
  • 1/2 lžičky skořice

 

Borůvky operte a nechte okapat. Rozpusťte tuk a nechte vychladnout. Mouku nasypte do mísy, přidejte cukr, skořici a tuk. Prsty směs smíchejte v drobenku. Dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm vymazané máslem vysypte drobenkou, na ni navrstvěte borůvky, které pokryje zbývající drobenka.

Koláč pečte na 200 stupňů C (horkovzdušně na 180 stupňů), až drobenka zezlátne (asi 35 minut). Koláč nechejte před podáváním odležet, nejlépe do druhého dne. Natáhne vlhkost a je pak vláčnější. Borůvky můžete půl na půl namíchat s černým rybízem. Koláč dostane nový - lehce kyselkavý - rozměr.

(foto: bettycrocker.com)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip