Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Jídlem proti nachlazení. Do zbraně povolejme křen

Jídlem proti nachlazení. Do zbraně povolejme křen

14.1.2020 - AndreaP.

Dnešní zpráva mé starší ratolesti "Mami, fakt prima, ve škole je nás už jen pět" dává zapravdu skutečnosti, kterou jsem už zmiňovala, a sice, že je zde čas chřipek  a nepříjemného nachlazení, jdoucí ruku v ruce s bolestí v krku i kloubů a nepříjemné rýmy. Ne vždy je však hned třeba nasypat do sebe velké množství prášků. Že to jde i jinak, jsme si ukázali v článku popisujícím jak na nepříjemný kašel cibulí a dalším  představeným úderným zabijákem bacilů byl pak také zázvor. Stále znovu se totiž potvrzuje, že pro naše zdraví je velmi důležité zejména to, co jíme. A tak i správně zvolený jídelníček může pomoci při prvních příznacích nemoci, a také ji účinně předcházet.

A tak budeme v trendu domácí přírodní lékárničky pokračovat i dnes, kdy na řadu přichází KŘEN.


Právě ten má totiž velmi posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje dostatek důležitých živin, vitamín C a má antibiotický účinek.  Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce. V případě nemocí spojených s kašlem a rýmou, což je zrovna v tomto období více než aktuální, nám ale křen prokáže ještě jednu zásadní službu. Jeho výrazné silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest - jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.Nebojme se proto výrazně palčivé chuti křenu a pojďme do toho.

Křen s medem

Křen očistíme a najemno nastrouháme. Cca dvě lžíce křenu smícháme se lžící medu. Užívat bychom pak měli 3 x denně jednu čajovou lžičku, u dětí dávku raději o něco snížíme, případně u menších dětí zvolíme méně pálivou medotu domácí léčby (např. již výše zmíněný zázvor). Už za moment po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

Jablečný křen

Asi všichni známe jako výbornou přílohu k vařenému masu. A kdy jindy si jej připravit než v době, kdy bojujeme s bacily? A jak na to? Je to velmi jednoduché. Potřebujeme zhruba 3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka a šťávu z půlky citronu. Vše promícháme.

(foto - britannica.com, francesbakernutrition.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip