Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Během svátků dostává vaše zažívání zabrat. 3 návyky, které jistě ocení

Během svátků dostává vaše zažívání zabrat. 3 návyky, které jistě ocení

25.12.2019 - redakce Babinet.cz

Jídlo znamená pro většinu z nás potěšení a leckdy i relax, jak při přípravě, tak při konzumaci. Horší to někdy bývá se zažíváním. Pálení žáhy, únava nebo pocit plnosti, který je daleko za hranicí příjemné sytosti. To jsou projevy, které mohou radost z jídla zkazit. Naše zažívání zatěžkáváme řadou zkoušek a pak jsme nemile překvapeni, když v některé z nich neobstojí. Co naše zažívání jistě ocení?

1. Pravidelnost a klid

Od zítra si budu chystat svačiny do práce. Začnu snídat. Přestanu obědvat u počítače. A jaké je vaše předsevzetí, pokud je o stravovací návyky? Dobře víme, co bychom měli, ale povinností je tolik, že v praxi přes den často zhltneme housku se sýrem a teprve večer doma v klidu začneme doopravdy jíst.

TIP na změnu:

Nechtějte po sobě hned od začátku zázraky a začněte postupně. Přidat si do tašky jablko a jogurtový nápoj není tak časově náročné. Brzy zjistíte, že se po malých svačinkách skutečně cítíte lépe a budete mít o to větší chuť připravovat si lepší, byť na přípravu náročnější pokrmy. Ve výsledku můžete také ušetřit, například za sladkosti či „slanosti“ v automatu, do kterého bez svačinek později odpoledne úplně hladoví stejně zajdete, nebo za množství jídla, které po celodenním půstu večer doma navíc sníte.

 

Stejně důležité jako připravit si svačinu, je také ji sníst. A to v klidu.  Hltání a polykání velkých soust může vést nejen k tomu, že sníte více jídla než při pomalejší konzumaci, ale také k tzv. pálení žáhy, nadýmání či plynatosti.

2. Pestrost

Statistiky se zdají být příznivé. Češi konzumují více rýže, luštěnin a špenátu, což by mohlo nasvědčovat tomu, že mění své stravovací zvyklosti.  Přesto ve skutečnosti často sehraje roli zvyk, kdy vaříme v podstatě stále to samé. Zkuste si měsíc zapisovat, co jíte, a sami uvidíte, po čem nejčastěji sáhnete a zda je to zrovna pokrm, který je pro vaše tělo tak přínosný, abyste ho konzumovali téměř každý druhý den.

TIP na změnu:

A jak si postupnou změnu zpříjemnit? Zařaďte jednou týdně do jídelníčku nové nebo méně obvyklé jídlo, například z dražších surovin, které si obvykle nedopřáváte. Pokud budou patřit k těm zdravějším, potěšíte nejen sebe, ale i své zažívání.

 

3. Hořká chuť

Jsme zvyklí si život spíše zpříjemňovat. A protože nám hořká chuť nepřináší tak příjemné pocity jako sladká či slaná, často ji ze svého jídelníčku zcela vyřazujeme. Jenže je to právě hořká chuť, která stimuluje žaludek, játra, žlučník a slinivku břišní k tomu, aby začaly vylučovat životně důležité trávicí složky (například žluč a žaludeční šťávy) využívané k asimilaci živin v těle. V řadě tradičních kultur mají proto na rozdíl od moderní západní společnosti své místo hořké žaludeční kapky.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip