Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Víkend nás nezaskočí, aneb co budeme vařit I.

Víkend nás nezaskočí, aneb co budeme vařit I.

24.10.2019 - AndreaP.

Jednoduše - nelámejte si hlavu s tím, co vařit o víkendech a nechejte se inspirovat. Postupně vám nabídneme  různé varianty.

* Varianta první, jednoduchá rychlovka.

Polévka Francouzská cibulačka, hlavní chod Žampionové ragú. Po obídku nebo ke kafíčku se jistě bude hodit Skořicový koláč.

Francouzská cibulačka:

  • 500 g cibule
  • 75 g másla
  • bobkový list
  • šalvěj, tymián, rozmarýn
  • půl lžíce bílého vinného octa
  • 1 dl bílého vína
  • 1 l vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 2 plátky Wasa Original
  • sýr Comté nebo jiný
  • nastrouhaný tvrdý sýr

Máslo rozpustíme v hlubším hrnci. Přidáme cibuli pokrájenou na půlkolečka, bobkový list a bylinky. Restujeme za stálého míchání přibližně 5 minut. Poté plamen stáhneme, necháme cibuli karamelizovat a restujeme minimálně hodinu. Pokud je to nutné, cibuli lehce podlijeme vodou. Po hodině přidáme ocet a víno. Mícháme, dokud se víno neodpaří. Přilijeme horký vývar. Polévku vaříme dalších 20 minut a dochutíme ji solí a pepřem. Polévku rozlijeme do misek, poklademe plátky Wasy a posypeme sýrem. Před podáváním dáme polévku na chvíli rozpéct do rozpálené trouby.

Žampiónové ragú:

  • 500 g malých žampionů
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/8 l suchého bílého vína
  • 1/8 l smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • 60 g ementálu
  • špetka masoxu
  • pepř

Houby očistěte, opláchněte, osušte v plátýnku rozkrojte na polovinu.

Velkou pánev zahřejte při středné teplotě. Máslo rozpusťte, houby 2 minuty za stálého míchání restujte, až začnou vonět. Osolte a dejte na síto.

Máslo, na němž jste připravovali houby, zaprašte moukou. Přilejte bílé víno a smetanu, smíchejte se špetkou masoxu a odkapanou šťávou z hub. Citronovou šťávu, houby a petrželku přidejte, ragú osolte a opepřete.

Před podáváním zapečte se sýrem, který nechte roztéct, ale ne zhnědnout (200 stupňů C).

 

Skořicový koláč:

  • 140 g mouky
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 hrnek smetany
  • 1/2 lžičky tlučené skořice
  • máslo na vymazání

Do mouky rozdrolíme droždí a máslo, přidáme vejce a 1 lžíci cukru, uděláme těsto a vyválíme je na plát o něco větší než je dno formy. Dáme je do nízké koláčové formy s okrajem, vymazané máslem, a upečeme ve střední troubě na světlý odstín. Upečený koláč vyjmeme z trouby, do středu nalijeme hustou smetanu smíchanou se 3 lžícemi moučkového cukru a tlučenou skořicí. Dáme ještě na 10 minut do trouby. Nemáme-li dost hustou smetanu, zamícháme do ní 2 žloutky nebo 1 žloutek a 1 vejce ušlehané.

* Varianta druhá, labužnická rychlovka.

Na zahřátí polévka Dolnozemská,  a protože polévka je grunt a maso špunt, následuje masíčko - tady bych volila mezi Vietnamským kuřetem na kari a Rybou po finsku. Jako dezert podáváme Kávové lanýže.

A zde recepty :

Dolnozemská polévka:

  • 500 g hovězího žebra
  • 200 g polévkové zeleniny kořenové
  • 50 g kedluben
  • 50 g hlávkového zelí
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • 1 zelený paprikový lusk
  • 50 g zeleného hrášku
  • 50 g hub nebo 10 g sušených hub
  • 50 g vlasových nudlí
  • zrnka celého pepře a nového koření
  • petrželová nať
  • sůl
  • polévkové koření

Omyté maso dáme vařit do 2 l vody s kořením a solí. Když maso měkne, přidáme nahrubo strouhanou nebo na kostičky krájenou zeleninu a hrášek, houby a cibuli nakrájenou na jemné kroužky. Když zelenina změkne, vyjmeme maso, vykostíme, nakrájíme na porce a vrátíme do polévky. Polévkové nudle uvaříme zvlášť v osolené vodě a scezené přidáme do polévky současně s jemně nasekanou petrželovou natí. Polévku dochutíme malým množstvím polévkového koření a solí.

Vietnamské kuře na kari:

  • 6 kuřecích filetů nakrájených na kousky
  • olej na opékání
  • Marináda kari*

Kokosovo-kari omáčka:

  • 2 jemně pokrájené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky kari
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1-1/2 balení kokosového mléka
  • 1 dl smetany
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 4 kroužky ananasu
  • 150 g fazolových lusků
  • sůl
  • mletý pepř a olej na smažení

Kousky masa namarinujeme v Marinádě kari a necháme uležet, nejlépe přes noc. Marinované maso opečeme, přidáme trochu vody, necháme několik minut vařit a uchováme pokrm na teple. Cibuli s prolisovaným česnekem orestujeme a přidáme kari koření, bobkový list, kurkumu, kokosové mléko, smetanu a sojovou omáčku. Vaříme několik minut, až nám šťáva zhoustne. Přidáme orestované maso, nakrájený ananas a fazolové lusky. Vaříme tak dlouho, až jsou fazolky měkké a na skus křehké. Vše smícháme s vařenými rýžovými nudlemi a zdobíme čerstvým koriandrem.

* Marináda kari :

  • 2 lžičky kari koření (můžeme namíchat silný a středně silný druh)
  • 1 lžička soli
  • mletý pepř
  • šťáva a kůra z jedné limetky

Všechny ingredience smícháme.

Ryba po finsku

  • 4 větší porce filé
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1 lžíce nasekaných mandlí
  • 1 šálek strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • 1/2 šálku pokrájeného kopru
  • špetka mletého koriandru
  • 1/2 šálku smetany
  • lžička sardelové pasty
  • máslo

Zapékací mísu vytřeme máslem, vložíme porce ryby, osolíme a opepříme. V menším hrnci rozehřejeme máslo, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme nasekané mandle a strouhanku, opečeme, osolíme, přisypeme pokrájený kopr, koriandr a zalijeme smetanou. Přidáme sardelovou pastu, za stálého míchání krátce povaříme, pak rozestřeme na porce ryby a upečeme dokřupava.

Příloha: brambory a salát.

Kávové lanýže:

  • 75 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g čokolády
  • 2 lžíce velmi jemně mleté kávy
  • kakao

Máslo, žloutky a práškový cukr utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Kávu a čokoládu přidáme k máslové směsi a dále třeme. Když hmota zhoustne, ještě ji prohněteme. Pak utvoříme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.

Přejeme vám dobrou chuť a věříme, že si z nabídky vyberete to pravé.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip