Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Tajemství babiččiny kuchyně jsou šípky. Vyrazte na ně i vy a nedejte bacilům šanci.

Tajemství babiččiny kuchyně jsou šípky. Vyrazte na ně i vy a nedejte bacilům šanci.

30.9.2019 - AndreaP.

O šípcích jsem psala i minulý rok a nemůžu je nezmínit i letos. Ty malé červené plody, co zdobily keře podél cesty k babičce mě totiž odjakživa fansinovaly. Povinný sběr šípků mi jako dítěti nedělal problém, to mě ale přitahovala hlavně ta úchvatná sytě červená barva. Náklonost k barvám mi zůstala a náklonost k šípkům vlastně také. Kromě vydařené barvy disponují totiž i slušným vitamínovým potenciálem a neméně slušným kulinářským základem. Dozrávají na přelomu září a října a vůbec nejlepší jsou přešlé prvním mrazem.

Šípky mají vysokou hodnotu vitaminu C a A, obsahují i vitaminy K, PP, B 1 a B 2. Patří k čeledi růžovitých, což patřičně dokládají jejich pichlavé, svědění vyvolávající nažky. Šípkový keř uvidíte v plném květu na začátku léta, v červnu a červenci, plody se pak dostaví na podzim, obvykle během září. Jejich blahodárné působení popisuje už anglosaský herbář z 11. století, šípky bývaly nedílnou součástí lidového léčitelství. Z tohoto červeného bohatství připravíte oblíbený šípkový čaj, který je v zimním období cenným zdrojem vitaminu C. Z plodů lze vyrobit víno, šípkovou marmeládu a nebo sirup. Sirup se dříve vyráběl i z korunních plátků růží, pomáhal prý při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti paradontóze a onemocnění dásní.

Blahodárné šípkové plody
* preventivně působí proti infekcím a nachlazení
* zpevňují cévy a pomáhají při bolestech žil a křečových žilách
* zlepšují zásobování tělesných buněk kyslíkem
* pečují o dobré nervy a schopnost soustředění
* stimulují libido a potenci

Sběr a šípková příprava

Vyrazíte-li se na šípky, vězte, že nejlepší je sběr po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírejte vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek. Řada příruček doporučuje sběr pouze tvrdých plodů. Z osobní zkušenosti vím, že právě ty měkčí, už méně půvabné plody, jsou nejsladší a vůbec nevadí, když jich pár do košíku přidáte. Posbírané šípky omyjte a pomelte či posekajte. V tomto stavu je pak můžete usušit - v sušičce či na plechu v teplé a větrané místnosti. Usušené je pak napěchujte do skleniček či plechovek a skladujte na temném, suchém místě. Budou se hodit přes zimu, kdy z nich vyrobíte čajík nebo báječnou šípkovou omáčku. Sušené šípky můžete také smíchat se sušeným květem černého bezu, získáte tím dokonalý základ pro výborný čaj. Ten ochrání váš organismus před nejedním bacilem. Po vyluhování čaje dejte pozor na jemné chmýří ze semen, které může vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, pro scezení proto použijte co nejjemnější sítko.

Z šípků připravíte i skvělý sirup: 1 kg šípků rozdrťte a zalijte 2 l vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném plameni 10 minut. Směs přeceďte přes sítko a poté přefiltrujte přes plátno. Šťávu zahřejte na 70 stupňů Celsia a rozpusťte v ní 1,5 kg přírodního cukru. Ihned nalijte do sklenic a uzavřete.

Zkusit nakonec můžete šípkovou marmeládu. Její příprava je trošku náročnější: Pevné zralé šípky rozdělte na půlky a zbavte chloupků. Jde to špatně, proto je lepší pracovat v chirurgických rukavicích a zbytky chloupků z šípků vymývat. Plody pak povařte v troše vody a rozmixujte. Mnohem snadnější je však měkké šípky, které jste rozvařili ve vodě, prolisovat na pasírovacím strojku. V obou případech přidejte na 1 kg šípkové směsi, 400 g cukru a 3 minuty za stálého míchání povařte. Plňte do skleniček s uzávěrem a 25 minut sterilujte při teplotě 85 stupňů Celsia.

A nakonec nesmí chybět již výše zmíněná

  • Šípková omáčka
  • 3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citronová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce citronové šťávy, cukr, sůl

    Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citronovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citronovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Vložit komentář

    Další recepty

    Náš tip
    • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

    • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

    • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

    • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

    • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

    • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.