Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Víte, jaký jogurt jíte?

Víte, jaký jogurt jíte?

4.8.2016 - redakce Babinet.cz

Znáte ten pocit, kdy stojíte před regálem s jogurty, ve kterém je nepřeberné množství značek a typů výrobků? Bílé, ovocné, selské, BIO, smetanové, nízkotučné, řecké a řeckého typu. Kdo se v tom má vyznat? Jak poznat ten nejkvalitnější a proč vlastně jogurt jíst? Máme pro vás několik tipů, které vám pomohou najít ten nejlepší z nich. Rozhodně není jogurt jako jogurt, jak by se mohlo na první pohled zdát.

Jak se rodí jogurt

Kvalitní jogurt je vyroben ze šetrně získaného a správně ošetřeného mléka, do kterého se přidá jogurtová kultura. Kysaný mléčný výrobek vznikne působením kyseliny mléčné, tu vytvářejí ušlechtilé bakterie jogurtové kultury z laktózy (cukru obsaženého v mléce). Díky kyselině mléčné poklesne pH a bílkoviny obsažené v mléce změní svou strukturu. Prokysáním jogurtovou kulturou se tedy z mléka stane jogurt.

Pravda o jogurtech

„Bílý jogurt je zdrojem řady tělu prospěšných živin, včetně bílkovin, tuků, sacharidů, vitamínů a minerálních látek, zvláště pak vápníku. Díky působení jogurtové kultury obsahuje ve srovnání s mlékem nižší podíl laktózy, čímž se stává snáze stravitelným i ve vyšším věku,“ uvádí Ing. Roman Merkl, PhD a doplňuje: „Některé jogurty jsou navíc obohaceny o speciální probiotické bakterie Bifidobacterie a Lactobaccilus acidophilus. Konzumování těchto výrobků příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry.“ Z pohledu výživy patří jogurt již dlouhou řadu let mezi nejvýznamnější skupinu mléčných výrobků a díky pozitivním účinkům byly dříve prodávány jako lék v lékárnách.

Představy lidí o tom, co smí a nesmí obsahovat jogurt, jsou často zkreslené

Orientace v přeplněných regálech supermarketů může být komplikovaná. Menší rozdíly v cenách jednotlivých značek stojí proti větším rozdílům v jejich kvalitě.

Pro výrobu bílého jogurtu se mohou použít pouze látky mléčného původu – tzn. mléko, podmáslí a smetana, popřípadě jejich směsi a mléčná kultura.  Takovýto bílý jogurt nesmí obsahovat žádné škroby či stabilizátory konzistence. U bílých jogurtů je výběr snazší – stačí si jen vybrat poctivého výrobce.

Spotřebitel má zřídkakdy možnost dochutit si bílý jogurt právě natrhaným vyzrálým ovocem, a tak je situace je v kategorii ovocných jogurtů složitější. Můžete koupit výrobek s příchutí, kde je ovocná chuť nahrazena pouze aromatem, nebo poctivý jogurt s ovocem.

Nepoctiví výrobci sice nabídnou ovocný jogurt za nízkou cenu, avšak kvalitní složky nahradí těmi levnějšími, které jsou chudé na živiny a neprospívají správné životosprávě. Barva pochází z prášku, vůně připomíná spíše parfém a správnou konzistenci zajišťují směsi stabilizátorů. S nadsázkou by se dalo říci, že výsledný produkt neviděl ovoce z etikety ani z rychlíku.

Trendem výroby moderních jogurtů je návrat ke kořenům

Naštěstí se u prodejců najdou i kvalitní výrobky českých firem, kterým zákazníci mohou důvěřovat. V jogurtech pak najdou ovoce špičkové kvality, které není nutné barvit a aromatizovat.

Aromata jsou alchymie

Umělá aromata v ovocné složce jsou schopna zakrýt některé nedostatky. Pro výrobu se mohou použít méně kvalitní odrůdy ovoce, nevyzrálé či v menším objemu. Ovocná složka je tedy levnější a není tak náchylná na šetrné zpracování. Naopak výroba ovocných jogurtů bez umělých aromat je náročná na výběr správně vyzrálého ovoce, šetrné ošetření a vysoký obsah ovoce v jogurtu.

Češi chtějí kvalitu, ale pokud možno levně

Z výše uvedeného vyplývá, že je velmi důležité řídit se při výběru dobrého jogurtu složením a chutí, nejenom cenou. Češi si toho začínají být vědomi, což vyplývá i z rychlého průzkumu Omnibus z července tohoto roku. Na základě složení a chuti vybírá jogurt 61 % respondentů, téměř 47 % dotázaných však vybírá jogurt stále jen podle ceny.

Věděli jste, že ...

barvivo karmín má zkratku E 120 a je získávané extrakcí z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus, která žije na kaktusech v Peru, na Kanárských ostrovech i na dalších místech?

 

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz