Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky

Jak nejlépe vybírat mléčné výrobky

5.5.2014 - redakce Babinet.cz

Máte rádi produkty z mléka a stále v obchodu váháte, jaké si koupíte? Pokud se nechcete a nemusíte řídit jen cenou, přinášíme pár rad.

Jak poznat kvalitní mléčný výrobek?

Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Např. český výrobek je v tomto případě označen kódem země CZ a číslem výrobního závodu (stejně tak DE – Německo, SK – Slovensko a např. AT – Rakousko). Identifikační označení výrobků živočišného původu označuje  skutečnost, že byl produkt vyroben v podniku, který splňuje hygienické požadavky pro výrobu potravin živočišného původu.

Podle čeho mléčné výrobky vybírat, kde nakupovat?

U zahraničních produktů je třeba vždy sledovat, aby na jejich obalech bylo odpovídající označení v českém jazyce. I zde musí být vždy uvedena veterinární značka zdravotní nezávadnosti, ze které je možné podle kódu země vyčíst původ zboží.

Mléčné výrobky nakupujte raději v „kamenných obchodech“, vždy v chlazeném úseku (výjimkou je pouze trvanlivé, sušené a kondenzované mléko). V případě nákupu na farmářských popř. jiných trzích nakupujte mléčné výrobky výlučně chlazené. Teplota pro úchovu a prodej mléčných výrobků musí být 4 – 8 °C. Vždy kupujte výrobky s nevyčerpanou dobou minimální trvanlivosti, resp. dobou spotřeby.

Doba použitelnosti vs. Doba min. trvanlivosti

Datum použitelnosti

  • Datum použitelnosti se uvádí slovy „Spotřebujte do…“

  • Datum se uvádí v předepsaném pořadí – den, měsíc a rok ukončení této doby.

  • Je-li potravina označena dobou použitelnosti, musí výrobce na obal doplnit i údaje o podmínkách skladování.

  • Doba použitelnosti se používá pro ty mléčné výrobky, které podléhají rychle zkáze, a musí být proto rychle spotřebovány, např. pasterované mléko, jogurty a některé čerstvé sýry.

  • Výrobky s prošlou dobou použitelnosti se považují za zdravotně závadné a  nesmí se v žádném případě uvádět do oběhu!

Datum minimální trvanlivosti

  • Datum minimální trvanlivosti se uvádí slovy „Minimální trvanlivost do…“ a opět následuje uvedení dne, měsíce a roku

  • Pokud je DMT kratší než 3 měsíce, nemusí být na obale uveden rok, pokud je DMT delší než 3 měsíce, ale nepřesahuje 18 měsíců, nemusí být na obale uveden den. Jestliže je DMT delší než 18 měsíců, nemusí být uveden ani den ani měsíc.

  • DMT se většinou označují ty mléčné výrobky, které se rychle nekazí, např. sýry, trvanlivé mléko, kondenzované mléko apod.

  • Po uplynutí DMT může obchodník výrobky prodávat, ale musí je umístit odděleně a upozornit na tuto skutečnost kupujícího.

Čeho si všímat na etiketě?

  • Konzumní mléko – sledujte zejména obsah mléčného tuku (odtučněné 0,5%, polotučné 1,5 %, plnotučné 3,5%). Dále si všímejte, zda mléko bylo tepelně ošetřeno pasterací (čerstvé pasterované mléko) nebo sterilací (trvanlivé)

  • Sýry – sledujeme zejména druhovou skupinu:

    • Čerstvé (např. čerstvý smetanový sýr)

    • Termizované (např. Lučina)

    • Měkké (např. sýry s mazem na povrchu – romadúr)

    • Plísňové (např. hermelín či niva)

    • Polotvrdé (např. Eidam)

    • Tvrdé (např. Ementál)

    • Apod.

Dále si všímáme obsahu tuku (popř. tuku v sušině), obsahu soli a sledujeme, zda je sýr přírodní nebo ochucený.

  • Jogurty – sledujeme zejména tučnost a příp. ochucující složku. Jogurty zrající přímo ve skle či jogurty balené do kelímků jsou z pohledu definice jogurtu vždy stejné – musí totiž obsahovat 10 miliónů zárodků jogurtové kultury v 1 gramu.

Jak se vypočítá obsah tuku v sýrech?

Podle platné legislativy je nutné u sýrů v deklaracích výrobku uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.)

Jak se z tohoto údaje určí absolutní množství tuku ve výrobku.

Příklad: Eidamský sýr 30 % t. v suš.

V deklaraci je uvedeno:

Sušina …………….54 %  (suš.)

Tuk v sušině …… 30 % (t. v suš.)

Platí vztah:

t.v suš. = % t% suš. x 100

Tuk v sušině vyjadřuje, jaký podíl ze sušiny připadá právě na tuk.

Po dosazení do rovnice se vypočte: % t =t.v suš (%) x  suš. (%)100 =30 x 54100=16,2

Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Andrea V
6.5.2014 14:48

Pěkný článek. Osobně nakupuji tyto výrobky na trzích nebo rozvozech. Problémy s chlazením jsem ještě nezaznamenala. Člověk si samozřejmě musí hlídat datum spotřeby pokud kupuje třeba čerstvý sýr nebo selské mléko, protože prostě nevydrží tak dlouho, jako trvanlivé produkty. Většinou to ale nebývá potřeba, protože průměrně vydrží v lednici tak 2 dny.

ValM
6.5.2014 15:08

Andrea: Před pár lety jsme na tyto výrobky také přešli a chuťově je to nebe a dudy.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz