Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  AUDIO: Proč pít domácí čerstvé šťávy?

AUDIO: Proč pít domácí čerstvé šťávy?

17.3.2014 - redakce Babinet.cz

Náš trh je přesycen potravinovámi doplňky, které slibují úžasné pozitivní účinky pro náš organismus. Proč ale pravidelně polykat chemicky zpracované tabletky, když si můžeme dopřát šťávu z čerstvé zeleniny či ovoce. Nejen, že se budete po krátkém čase cítit dobře, také uděláte radost i vaší peněžence.

1. Čerstvé zelenina a ovoce obsahují výživné látky

ü      Konzumace syrového ovoce a zeleniny nám poskytuje velké množství pro tělo nezbytných vitaminů, minerálních látek, enzymů a vlákniny.

ü      Typicky česká strava nám narozdíl od čerstvých šťáv nedodá dostatek všech nezbytných živin. Málo pestrý jídelníček sestává z jídel, která mají vysokou energetickou hodnotu, ale skoro žádné živiny. Smažením, pečením a dlouhým vařením se obsah živin ve stravě snižuje. Pokud jíme ve spěchu, snižujeme schopnost těla dobře ho strávit. V neposlední řadě se na nedostatku živin projevuje kvalita jídel, u kterých jde především o cenu, nikoliv o nutriční hodnotu.

2. Teprve z čerstvých šťáv se živiny dobře vstřebají

ü      V ovoci a zelenině je mnoho nutričních látek obsaženo ve vláknině. Problém je v tom, že vláknina je po procesu trávení z těla vyloučena, aniž by z ní byly živiny uvolněny. Maximum výživných látek se z vlákniny uvolní teprve jejím rozrušením během procesu odšťavňování.

ü      Tělo je schopné vstřebat vysoce koncentrované živiny velmi rychle. Efektivita vstřebávání tekutých látek je až 4x rychlejší než u pevné stravy.

3. Šťávy pomáhají při očistě organismu

ü      Čerstvé ovocné šťávy mají na organismus významný detoxikační vliv. Přispívají ke zlepšení zdravotního stavu a slouží jako prevence vážných onemocnění.

4. Šťávy představují jednoduchý a praktický způsob jak zvýšit konzumaci zeleniny a ovoce

ü      Pití čerstvých šťáv představuje ideální způsob jak přidat ovoce a zeleninu do jídelníčku. Šťáva navíc není oproti zeleninovým jídlům složitá na přípravu. Kombinací různých druhů lze dosáhnout opravdu vynikající chuti.

5. Zelenina obsahuje živiny a je málo kalorická

ü      Zelenina a ovoce jsou potraviny s nízkou energetickou hodnotou (ačkoliv ovoce obsahuje ovocné cukry). Čerstvé šťávy představují jídlo, které je nutričně velmi kvalitní, ale obsahuje málo kalorií.

6. Syrová zelenina a ovoce obsahují enzymy a více živin

ü      Během vaření se enzymy v zelenině ničí. V syrové zelenině a ovoci jsou obsaženy přirozeně a napomáhají při trávení. Odstraňují plynné prostředí, které může vést ke kvašení, přemnožení bakterií a nerovnováze ve střevech.

7. Zelenina a ovoce pomáhají udržovat v těle správné pH

ü      Naše krev musí mít stabilní a lehce zásadité pH 7,4. Nerovnováha v pH naší krve vzniká díky jídlu, pití a také stresu. Jakmile nám díky nevhodně složenému jídelníčku klesne pH krve pod 7,3, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo zpracovat nával kyselosti a udrželo naši krev se správným pH.

ü      K udržení optimálního pH krve by se z 80 % procent měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Minimálně 50 % jídelníčku by měla tvořit zelenina.

8. Víte, co pijete

ü      Vlastní příprava šťáv, která je levnější než kupování předražených freshů, vám dává plnou kontrolu nad jejich kvalitou. Jen touto cestou vaše tělo dostane ohromující množství vitaminů, minerálů, enzymů a vlákniny.

9. Šťávy jsou ideální ke zvýšení konzumace zeleniny u dětí

ü      Většina dětí trpí velkým nedostatkem ovoce a zeleniny. Díky nadměrné konzumaci sladkostí a překořeněných smažených jídel jim samotná čerstvá zelenina vlastně vůbec nechutná. Zeleninové šťávy jsou skvělým řešením – kombinací zeleniny a ovoce vznikne lahodný koktejl i pro nejmenší.

Výhody odšťavňování

+       Do několika sklenic čerstvého džusu je možné vtěsnat maximální množství živin z množství ovoce a zeleniny, které není možné během jednoho dne sníst.

+       Oproti celému plodu je čerstvá šťáva dokonale strávena během několika minut, což ocení nejen nemocní lidé, ale také všichni ti, kteří potřebují okamžitě načerpat energii.

+       Doma připravenou čerstvou šťávu si můžete jednoduše vzít s sebou kamkoliv a mít tak snadný, rychlý a levný přístup k zelenině.

Kdy pít šťávy

Ovocné šťávy

Jsou vyživující, a měly by se konzumovat v první polovině dne.  Oceníte je například jako zdroj sacharidů, hodí se na podporu regenerace svalů i celého organismu po fyzickém výkonu, při redukci či detoxikaci. Stejně tak zvýší vaši psychickou odolnost a výkon při stresu a vysokém pracovním nasazení. Zkrátka ideální ranní drink.

Zeleninové šťávy

Můžete je do jídelníčku zařadit kdykoliv během dne. Protože mají zásaditou reakci, jsou velmi přínosné k udržení správného pH organismu. Právě kyselé prostředí způsobené nedostatkem živin, stresem, nesprávnou životosprávou či nedostatkem pohybu, je původcem řady onemocnění (například obezity, vředů, diabetes a podobně).

AUDIO: Ovocné a zeleninové šťávy jsou dobře stravitelné, proč, to už vysvětluje výživový poradce ing.Martin Škába

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz