Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Pozvánka: Češi slaví nový svátek – Den českého piva

Pozvánka: Češi slaví nový svátek – Den českého piva

24.9.2013 - redakce Babinet.cz

Více než 800 českých hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27.září zapojí do 1.ročníku Dne českého piva.

Podobně jako mají vinaři své Svatomartinské, budou mít i milovníci piva svůj svátek, v předvečer oslav svatého Václava, patrona českého piva.

27. září se od letošního roku stává národním svátkem všech, kteří mají rádi české pivo. Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) na tento den vyhlašuje Den českého piva. Akce bude probíhat každoročně po celé České republice, v předvečer svátku svatého Václava. Snahou je vytvoření nové celonárodní tradice oslavy českého piva, posílit hrdost k tomuto tradičnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě českého piva v podnicích, kde se čepuje.

Oslava Dne českého piva bude probíhat ve všech restauracích a zařízeních, která nabízejí točené české pivo a několik stovek vybraných podniků navíc na tento den připraví speciální nabídky. Jejich seznam i další informace zájemci najdou na webu www.denceskehopiva.cz. Může se jednat o speciální jídla připravená pro tento den, o pivní degustační menu, ochutnávku netradičních piv a speciálů nebo návštěvu sládka v dané restauraci.

„Jen velmi malá část Čechů tuší, že patronem českého piva je svatý Václav. Den českého piva by měl v první řadě angažovat veřejnost k hrdosti a oslavě českého piva. Dále chceme zábavnou formou vzdělávat veřejnost, přiblížit jim historii českého piva, zdravotní přínosy umírněné konzumace a především propojit pití piva s gastronomií,“ uvádí výkonný ředitel ČSPS Ing. Vladimír Balach.

Podpořit Den českého piva se rozhodl také známý šéfkuchař, majitel restaurací Na konci a Na kopci, Titus Eliáš (foto). „I já jsem vřelým konzumentem piva a zejména mně zajímá jeho spojení s kvalitní gastronomií. Pivo má tolik chutí, že mě nutí neustále přemýšlet o nových ingrediencích a surovinách, které by se s ním vzájemně snoubily,“ řekl Titus Eliáš, k oslavě Dne českého piva sestavil speciální několika chodové pivní menu. Chceme bořit mýtus, že pivo se hodí jen ke guláši a utopencům. Například hovězí žebro naložené v ležáku chutná výtečně, s ovocnými pivními mixy se skvěle kombinuje gratinované ovoce, a konečně noky z candáta v kombinaci s pšeničným pivem jsou tím pravým potěšením pro všechny labužníky, uzavřel šéfkuchař.

AUDIO: Výkonný ředitel ČSPS inženýr Vladimír Balach, nás zve na Den českého piva 27.září a dozvíte se i některá speciální jídla, která připravil šéfkuchař Titus Eliáš. Rozhovor si poslechněte ZDE

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz