Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Buďte expertem přes kávové nápoje

Buďte expertem přes kávové nápoje

19.9.2013 - redakce Babinet.cz

Máte rádi kávu, ale dělá vám trochu problém vyznat se v různých druzích tohoto aromatického lahodného nápoje? Dali byste si občas i něco jiného než „presso“, ale nevíte, co od dalšího nápoje čekat? Přinášíme vám manuál kávového experta.

Espresso

Nápoj o objemu zhruba 30  ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení  kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema -  jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.

Ristretto

Ristretto je kratší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, nebo-li česky lidově „kávové nakopnutí“, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu.

Espresso doppio (Double Shot)

Tento oblíbený kávový nápoj je extrahován ze 14 g kávy jako espresso, ovšem množství vody v jednom šálku je dvojnásobné (60 ml).

Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)

Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. „Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.“

Cappucino

Cappucino je silnější nápoj s mléčnou pěnou. Základem je espresso a teplé mléko. „Podle klasické italské receptury se jedná o tento poměr - 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3  mléčné pěny.  V našich kavárnách navíc nabízíme čokoládový a skořicový posyp.“

Caffè latte

Caffè latte, z italského »caffèlatte« – káva a mléko – je náš nejslabší kávový nápoj, pokud porovnáváme obsah kofeinu. Připravuje se z espressa a krémového mléka. „Je to nápoj jednolité barvy (čehož docílíme rychlým prolitím espressa) s mléčnou pěnou o výšce 1 cm na povrchu a kávovou tečkou uprostřed. Primo a medio velikost si můžete vychutnat ze sklenic, massimo velikost potom ze šálku o objemu 500ml.“

Corto Classic

Tento kávový nápoj je připraven ze dvou shotů směsi Mocha Italia s mléčnou pěnou zdobenou technikou latté art na povrchu. Moderní kávový nápoj se servíruje ve sklence o objemu 130ml. Krátká extrakce dvou dávek espressa zaručuje, že z kávy dostanete opravdu jen to nejlepší. Silná a intenzivní, ale zároveň jemná a krémová – to je Caffe Corto. A kdo rád cestuje, neodolá právě probíhající soutěži (v září a říjnu) KÁVA CORTO PRO DVA, díky níž můžete získat nejen kávu Corto zdarma, ale především vyhrát výlet pro dva do Londýna. Sledujte facebook.com/CostaCoffeeCZ, kde se dozvíte víc.“

Flat white

Flat white se připravuje do sklenice nebo cappuccinového šálku ze tří shotů espressa (doppio) extrahovaných stejně dlouho jako ristretto a dolévá se teplým mlékem s pěnou, která vytvoří na povrchu cca 0,5 až 1cm vrstvu.

Americano

„Americano je espresso doplněné pro zvýšení objemu horkou vodou, a to nejčastěji v poměru 1:5,“ dodává Eva Jeřábková z Costa Coffee.


 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz