Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Zavítejte do Plzně a poznejte historii jednoho z pivovarů, který vyrábí lahodný mok s označením České pivo

Zavítejte do Plzně a poznejte historii jednoho z pivovarů, který vyrábí lahodný mok s označením České pivo

18.8.2013 - redakce Babinet.cz

V 2. polovině 13. století žil brabantský vévoda Jan I. neboli Jean Primus, jehož jméno se časem zkomolilo na Gambrinus. Býval vyobrazen jako silnější usměvavý růžolící muž s věncem z chmelových ratolestí na hlavě a s pohárem piva v ruce. Gambrinus se tak stal novověkým patronem pivovarnictví.

A ještě trochu historie 25. června 1869 se zakládá pivovar Gambrinus

Podnikatelé chtějí založit pivovar, který bude vařit kvalitní pravé české pivo. Dali mu jméno První plzeňský akciový pivovar, později přejmenovaný na Gambrinus.

A která piva chutnají  - Gambrinus Excelent 11° a Gambrinus Premium

Gambrinus Excellent – jedenáctistupňové pivo, které si ihned získalo velkou popularitu. Při přípravě piva Excelent od Gambrinusu využívají plzeňští sládci unikátní postup trojitého chmelení. Třetí chmelení se provádí po skončení vaření, kdy mladina začíná chladnout. Excelent si proto zachovává velké množství voňavých chmelových látek a vyniká plnou chutí a svěžím chmelovým aroma.

Světlý ležák Gambrinus se v Plzni vyrábí od přelomu 19. a 20. století, dostává nový název Gambrinus Premium. Klasický představitel českých ležáků se vyznačuje typickou lahodně hořkou chutí, sytě zlatou barvou a bohatou pěnou smetanové konzistence. Jedinečnost chutě, kterou ocení každý milovník skvělého piva, je dána použitím nejkvalitnějšího českého chmele, sladu a proslavené plzeňské vody.

2009 – Gambrinus získal Chráněné zeměpisné označení České pivo

Pivo, splňující standard Chráněného zeměpisného označení České pivo, vyrábí se pouze z vybraných surovin a podle tradičních postupů. Ochranná známka České pivo vyžaduje alespoň jedno rmutování, pivo Gambrinus prochází tradičně dvojím rmutováním a dostává tak svou charakteristickou plnou chuť.

2012 – rok znovuzrození Gambrinusu

Gambrinus uvádí nové desetistupňové pivo Gambrinus Originál 10°, které je vyrobeno tradičním výrobním postupem, který splňuje požadavky Chráněného zeměpisného označení České pivo. Je zde více sladu a chmele, takže vaše chuťové pohárky ocení plnější lahodně nahořklou osvěžující chuť a správný říz.

2012 – Nový Gambrinus Ochucený

Na trh jsou uvedeny dvě osvěžující varianty míchaného nápoje Gambrinus Limetka & Bezinka a Gambrinus Řízný citrón, které jsou vyrobeny z piva Gambrinus a ovocných šťáv bez konzervantů a přidaných sladidel. Dokonale uhasí žízeň a skvěle chutná po citrusech.

Březen 2013 – Nepasterizované G

Gambrinus představuje Nepasterizované G. Pivo, které díky speciálnímu procesu mikrofiltrace se nepasterizuje. Touto šetrnou péčí při výrobě zůstává pivo živé a zachovává si tak výraznou svěží chuť, charakteristickou vůni.

Do historie pivovaru Gambrinus pohlédneme a pomyslně ochutnáme České pivo s obchodním sládkem Vojtěchem Homolkou. Rozhovor si poslechněte ZDE


 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz