Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Čaj a káva omámí vůní a chutí a kvalitou

Čaj a káva omámí vůní a chutí a kvalitou

6.7.2013 - redakce Babinet.cz

 

Společnost OXALIS, spol. s r. o. je předním výrobcem, distributorem a velkoobchodem, která nabízí sypaný čaj a plantážní kávu. Posláním je přinášet kvalitní, zdravé a nezávadné, k životnímu prostředí šetrné výrobky.

Nabídce jsou zelené, černé čaje, ale také oolong, raritní čaje, bílé a kvetoucí čaje- je k dostání až 400 druhů. Pro milovníky kávy nabízí společnost  40 druhů plantážní kávy. Nejchutnější je aromatická zrnková káva,  kterou si můžete sami umlít.

Oolong čaje mají svoje kouzlo, výjimečnou chuť i barvu -jde o polofermentovaný čaj, ve kterém se snoubí to nejlepší z čajů černého a zeleného. Nálev mívá světle žlutozelenou až oranžovou barvu.

Sběr čaje má svůj čas, probíhá za jasného rána. Většinou se sbírají tři lístky a pupen, které se hned poté nechají zavadnout na slunci. Potom se lístky protřepávají v bambusových bubnech, aby se rozrušily jejich kraje, které díky tomu oxidují rychleji než střed. Nejdůležitějším krokem při výrobě oolongu je umění vystihnout moment, kdy je třeba probíhající fermentaci zastavit. Děje se tak rychlým zahřátím dostatečně fermentovaného čaje. Lístky se potom svinují, aby se uvolnila vůně a chuť čaje. Nakonec se čaj suší na dřevěného uhlí.

Ledový čaj – pravé osvěžení v parných dnech

Nedostatečný příjem tekutin je velkým problémem mnohých z nás. Přitom dehydratace je spojena s celou řadou zdravotních rizik. Za den bychom měli vypít dva až tři litry tekutin v závislosti na fyzické i psychické námaze a vnějších vlivech, jako je počasí. Hlavní část pitného režimu by měly tvořit neperlivé vody, dále čaje, minerální vody či ředěné džusy.

Uhaste žízeň domácím ledovým čajem

Jak ho správně připravit doma? Nabízí se 2 možnosti:

a) Příprava s použitím teplého nálevu

Použijeme doporučené množství vybraného ledového čaje nebo jiného, které je uvedené na etiketě, nasypeme ho do nahřáté konvice a zalijeme vroucí vodou. Necháme louhovat po dobu doporučenou na etiketě. Následně nálev scedíme, popřípadě můžeme osladit. Sklenice nebo džbán naplníme do 2/3 ledovými kostkami, přidáme na kostky nakrájenou limetu nebo citron a horkým čajem takto připravené zalijeme a je hotovo! Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky oproti čaji, který necháme dlouho stát a chladnout a kromě toho vynikne jeho chuť a aroma. Dozdobit můžeme plátkem citronu.

b) Příprava za studena

Při použití studeného nálevu použijeme dvojnásobné množství vybraného ledové čaje, které je uvedené na etiketě, nasypeme do skleněné nádoby a zalijeme do 2/3 studenou vodou. Necháme louhovat dle doporučení na etiketě a pak přelijeme přes sítko do konvičky nebo šálku zasypaného do 1/3 ledem. Je hotovo! Dozdobit můžeme jablíčkem a citronem.

Bílý čaj je skutečnou lahůdkou mezi čaji. Je i velmi pro nás zdravý. Nálev je světlý, osvěžující a nasládlý. O čajích ví své inženýr Petr Zelík, ředitel společnosti Oxalis, který často čajové vzorky degustuje.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Gurman1977
24.8.2014 18:51

Mám tu zkušenost, že Oxalis je již příliš velká společnost a nedokáže zajistit čerstvou kávu. Zkusil jsem kávu od http://www.kamikava.cz a jsem velmi spokojený. Čerstvá a kvalitní.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz