Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  V Botanické zahradě v Troji se křtila vína ročníku 2012

V Botanické zahradě v Troji se křtila vína ročníku 2012

30.6.2013 - redakce Babinet.cz


Botanická zahrada hl. m. Prahy dnes na Vinici sv. Kláry představila vína ročníku 2012. Ta na terase historického viničního domku pokřtil zakladatel Pražského kulinářského institutu pan Roman Vaněk. Vína z botanické zahrady si získávají stále větší oblibu a jsou velmi ceněná jak znalci, tak laickými milovníky.

„Díky přírodním podmínkám dozrávají naše hrozny do vysoké cukernatosti. A s vysokým nasazením našich zaměstnanců se nám daří produkovat vína té nejvyšší kvality,“ říká Martin Beránek, vedoucí vinice sv. Kláry, a pokračuje: „Naše vína jsou pravidelně oceňována na předních vinařských soutěžích. Nejnovějším úspěchem je zlatá medaile v Grand testu časopisu Wine&Degustation, kterou získalo víno Müller Thurgau z právě křtěného ročníku 2012.“

Představení každého ročníku je netrpělivě očekáváno a víno pravidelně křtí zajímavé osobnosti. První ročník zpracovaný na vinici, tedy ročník 2009, pokřtila herečka Iva Janžurová společně s Václavem Postráneckým. Kmotry dalších ročníků byli herci Zlata Adamovská, Petr Štěpánek a Jan Kanyza a také mistr etikety Jaroslav Špaček. Letošní ročník pokřtil gastronom Roman Vaněk, zakladatel Pražského kulinářského institutu, autor kuchařek a internetového pořadu Peklo na talíři a v neposlední řadě velký milovník dobrého vína.

Pan Vaněk pokřtil tato vína ročníku 2012: Bílé z botanické, Muškát moravský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Sauvignon, Modrý portugal a Rulandské modré – rosé.

Vinice sv. Kláry je svou rozlohou 3,5 ha jednou z největších pražských vinic a na svém místě se pravděpodobně rozkládala již za vlády Václava II. Od roku 1995 je vinice v péči Botanické zahrady a na dlouholetou tradici výroby vín bylo znovu navázáno v roce 2003. Do roku 2008 se hrozny zpracovávaly ve vinařství Chloumek na Mělníku a od roku 2009 se víno vyrábí přímo na vinici v nově vybudovaném sklepě s moderní technologií.

Vína z hroznů vinice sv. Kláry jsou odrůdově typická, svěží, harmonická a chuťově čistá. Kromě odrůdových vín nabízí vinice také cuvée Bílé z botanické a vína slámová. Vinice navíc slouží i jako expozice, a tak se mohou návštěvníci na vinařské naučné stezce seznámit se všemi u nás povolenými odrůdami stolními i moštovými. Součástí vinice je i historický vinařský lis z roku 1801. Všem, kdo by se o víně z botanické zahrady chtěli dozvědět více, nabízí zahrada možnost exkurze ve sklepě s doprovodnou degustací či degustace přímo ve viničním domku.

Více na www.botanicka.cz

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz