Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Ledový čaj – to pravé osvěžení v parných dnech

Ledový čaj – to pravé osvěžení v parných dnech

10.6.2013 - redakce Babinet.cz

Kde je původ vzniku ledového čaje?

Právě vrcholilo žhavé léto roku 1904, když se americké město St. Louis chystalo přivítat návštěvníky tehdejší Světové výstavy. Tak jako všichni zúčastnění vystavovatelé, chtěli zde i Angličané prezentovat všechny své nejnovější technické vymoženosti. Kromě toho však do Ameriky dorazili i s jiným cílem – a sice naučit své hostitele pít klasický černý čaj. Američané totiž doposud znali pouze čaj zelený (tj. nefermentovaný), avšak v Evropě všeobecně přicházel do módy čaj v podobě již fermentované. Pověřen tímto úkolem byl do St. Louis vyslán Richard Blechynden. Ve slunečním žáru se však nepodařilo tomuto upjatému anglickému gentlemanovi najít jediného zájemce o ochutnání šálku teplého. „Dobrá“, myslel si Brit, pln vzteku a zklamání z nevytříbené chuti Američanů, „když jinak nechcete, budete jej pít studený“! A naplnil připravené čajové šálky kostkami ledu, na které nalil horký čaj. Sám nechtěl věřit vlastním očím, když mu tento ledový nápoj rázem začal mizet pod rukama, a nových zájemců o něj stále přibývalo. Jednoznačným vítězem tehdejší Světové výstavy se tedy stal ledový čaj a od té doby je oblíben po celém světě. Jako výchozí surovina se pro něj už nepoužívá jen čaj černý a zelený, ale stále oblíbenější jsou ledové nápoje z čajů ovocných či rooibosu. Je kuriózní, že svůj „boom“ zaznamenal v Evropě až o 100 let později.

Jak připravit ledový čaj doma?
Ovocný čaj pro přípravu ledového nápoje připravujte až 2x silnější oproti běžnému dávkování. Černý čaj (zelený čaj) připravovaný k témuž účelu bývá velmi silný, proto jej luhujte max. 5 minut (max. 3 minuty), aby nezhořkl.
Cukr, citron a popř. jiné přísady použijte pro ochucení těsně před naléváním čaje na ledové kostky. V již hotovém ledovém čaji se totiž jakékoli sladidlo velmi těžce rozpouští. 
Sklenici naplňte do 2/3 kostkami ledu a přelijte jej ihned připraveným a již ochuceným horkým čajem. Díky tomuto teplotnímu šoku zůstanou v čaji zachovány všechny účinné látky/oproti čaji, který necháme dlouho stát a chladnout a kromě toho vynikne jeho chuť a aroma.
Tip na ledový čaj vhodný pro přípravu nápoje:

Ledový čaj Bergamino – Pravý černý čaj, pravý bílý čaj Shou Mei, rozinky, plátky citrónu, přírodní aroma, jahody. Harmonická kombinace svěžího bergamotu s jahodovými tóny. Cena od 48,00 Kč/50g.

Ledový čaj Brusinky – Jablka, rozinky, pravý černý čaj, šípek, ibišek, pomerančová kúra, černý rybíz, aroma, listy brusinky. Nezaměnitelná chuť zralých brusinek. Cena od 59,00 Kč/80g.

Ledový čaj Vůně dálek (novinka) – Pravý bílý čaj Shou Mei, pravý černý čaj, jablka, ibišek, nana-máta, aroma. Osvěžující chuť manga a kokosu. Cena od 27,00 Kč/30g.

Více informací na www.oxalis.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz