Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Češi zanedbávají své zdraví, pijí málo mléka

Češi zanedbávají své zdraví, pijí málo mléka

21.10.2012 - redakce Babinet.cz

Konzumace mléka v České republice klesá. Češi pijí mléko výrazně méně než je tomu například v západních zemích. Tento smutný fakt vyplývá z alarmujícího srovnání, na které k blížícímu se Mezinárodnímu dni osteoporózy upozornila společnost Tetra Pak.

Na 20. říjen připadá Mezinárodní den osteoporózy. Kostní onemocnění rozhodně nepatří mezi zanedbatelné, společně s revmatismem a artrózou patří mezi vzrůstající globální fenomény posledních let. Díky pohodlnému a nezdravému životnímu stylu se počet postižených osteoporózou prudce zvyšuje. Podle odhadů se počet postižených osteoporózou v České republice vyšplhal na 850 tisíc. Osteoporóza je tak právem označována za „tichou epidemii 21. století“. Osteoporóze, tedy odvápnění kostí a jejich řídnutí, a dalším nemocem kostí, lze přitom účinně předcházet právě konzumací mléka.

Z průzkumů společnosti Tetra Pak, vyplývá, že každý obyvatel České republiky spotřebuje ročně v průměru 49 litrů mléka. Ve většině západních zemí je spotřeba mléka na hlavu výrazně vyšší. Například Španěl vypije průměrně 87 litrů, Fin pak dokonce 126 litrů mléka. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že 40 procent české populace mléko nepije pravidelně, 28 procent dokonce vůbec. Za posledních pět let klesla spotřeba mléka v České republice o tři procenta.

Určující vliv na budoucí stav kostní tkáně má právě konzumace mléka, především v raném dětství. Nejjednodušší a přitom přirozenou prevencí proti slábnutí a řídnutí kostí je zvýšený příjem vápníku, který může lidské tělo nejlépe získat z mléka a mléčných výrobků. Vápník obsažený v dalších potravinách (ryby, luštěniny, listová zelenina) vstřebává lidský organismus ve srovnání s mlékem daleko obtížněji. Využitelnost vápníku z mléka a mléčných výrobku se pohybuje kolem 30 %, zatímco z rostlinných zdrojů je to pouze 5 – 10 %.

Vápník obsažený v mléce se velmi dobře vstřebává do těla, protože se v něm vyskytuje v rozpustné formě. Výzkumy také ukázaly, že povrch mikrobiálních mléčných kultur na sebe váže cholesterol a tyto buňky se pak z těla vyloučí. Mléko proto nemá vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Naopak často dochází k jeho snižování, a to i při konzumaci mléka polotučného a tučného.

Mléko obsahuje celou řadu živin důležitých pro všechny věkové skupiny. Organismu dodává bílkoviny, tuky, uhlohydráty, vitamíny, minerály a je i skvělým zdrojem hydratace. Mléko a mléčné výrobky jsou cenným zdrojem vápníku. Tři porce mléčných výrobků (např. sklenice mléka, jogurt a kousek sýra) pokryjí denní potřebu vápníku pro optimální fungování lidského organismu.

Aby si mléko zachovalo svoje výživné látky, musí být chráněno před nepříznivými vlivy. Trvanlivé mléko plněné do aseptických kartonových obalů společnosti Tetra Pak je chráněno před světlem, teplem a mikroorganismy. Díky šetrnému tepelnému ošetření a kartonovému obalu tak zůstanou v mléce zachovány důležité živiny, jako jsou bílkoviny, vitamíny a vápník a to bez přidání konzervačních látek.

 

OSTEOPORÓZA

Jedná se o nebezpečné a bolestivé onemocnění, které způsobuje úbytek kostní hmoty, což má za následek jejich řídnutí a zejména pak snadné lámání. Postihuje především ženy v období menopauzy. Zlomeninu související s osteoporózou utrpí ve svém životě 30 až 50 procent žen a 15 až 30 procent mužů. U žen nad 45 let zapříčiňuje vyšší počet strávených dní v nemocnici, než je tomu u jiných chorob, a to včetně cukrovky infarktu myokardu či rakoviny prsu.

Foto: Marijnvb

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz