Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jarní návody na zdobené perníčky

Jarní návody na zdobené perníčky

Dáša K.

Zkrášlit jarní stůl můžete nejenom květy, ale také vesele nazdobeným perníkem. Jak nám prozradila jejich autorka, paní Jana Šťastná z Klecan, nejdůležitější pro jeho výrobu je trocha trpělivosti, šikovné ruce a chvilka času. Na své si při zdobení i mlsání přijdou i děti. Pozvěte je k práci, vlastnoručně vyrobené sladkosti chutnají vždy nejlépe!

Co si připravíte

Aby se vám podařili stejně krásné selky, zajíčci a další zvířátka, budete potřebovat plechové vykrajovací formičky, papír na kornouty, suroviny na pečení a zdobení. Připravte si:

25 dkg moučkového cukru

15 dkg medu

5 dkg másla

4 vejce

70 dkg mouky

2 lžičky sody

2 lžičky skořice

1 lžička anýzu

půl lžičky hřebíčku

půl lžičky nového koření

1 vanilkový cukr

kůra z 1 citrónu a pomeranče

2 lžíce rumu

Rozehřátý med a máslo smícháte s dobře prosátým cukrem a utřete s vejci dohladka. Přidáte mouku, rozemleté koření a další suroviny a pečlivě zamícháte. Těsto zabalíte do igelitu a dáte odpočívat dva dny do lednice. Poté ho rozválíte na 4mm silný plát, vykrojíte tvary formičkami a nechte péct v dobře vyhřát troubě 5-7min. Autorka doporučuje troubu předehřát na 200 stupňů po dobu 45 minut.

Po upečení zvířátka sundáte z plechu a ještě horká je potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody a necháte 2 dny odpočívat. Polevu připravíte z 1 bílku, který utřete s trochou soli do tuhého sněhu, přidáte 20 dkg 3krát prosátého moučkového cukru, lžíci přecezené citrónové šťávy a 1 lžíci horké vody. Vymíchanou polevu dáte do papírového kornoutu a můžete začít opatrně zdobit. Pro dobarvení můžete použít špetku potravinářského barviva. Přejeme vám hodně trpělivosti a dobrou chuť!

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz