Ať už máte vlastní úrodu, nebo musíte pro rajčata do obchodu, receptů na jejich zpracování není nikdy dost. Načerpejte s námi novou inspiraci a užijte si rajčatové hody.
TOSKÁNSKÁ NADÍVANÁ RAJČÁTKA
Co potřebujete?
- 8 větších rajčat
- ďábelskou omáčku 250 ml
- 300 g mletého masa
- 1 větší cibuli
- olej
- sůl
- 3 stroužky česneku
- 2 barevné papriky
- 1 lžičku oregana
- špetku drceného pepře
- 1 lžičku tymiánu
- hrst nasekané petrželky
- 150 g pikantní klobásy /chorrizo, čabajská apod./
- trochu horké vody na podlití
- hrst petrželky
- bylinky a naťovou cibulku na ozdobení
Jak na to?
Rajčata omyjeme, zbavíme vršku a vydlabeme. Připravíme si náplň z mletého masa – na oleji zpěníme cibuli s drceným česnekem, přidáme mleté maso. Směs restujeme asi 5 minut, pak přidáme dužinu z rajčat, nakrájené papriky a klobásu, osolíme, okořeníme a zamícháme. Nakonec vše zalijeme omáčkou a dusíme s občasným zamícháním asi 15 minut. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout.
Připravíme si zapékací misku, rajčata vyskládáme těsně vedle sebe, aby lépe stála, naplníme je směsí a poklademe vršky. Zbylou směs můžeme trochu zředit horkou vodou a přidat na dno misky. Zapékáme na 200°C asi 10-15 minut. Vynikající a sytý hlavní chod podáváme teplý s chlebem nebo rýží.
TOMATOVÝ TALÍŘ
Co potřebujete?
- 600 g nejrůznějších odrůd rajčat
- 6 lžic česnekového dressingu
- 2 stroužky česneku
- drcený pepř
- olivový olej
- citronovou šťávu
- špetku cukru
- 200 g pikantního sýra /balkánský, feta, niva/
- bylinky na ozdobu
- topinky s česnekem a solí
Jak na to?
Rajčata omyjeme a nakrájíme na různé tvary, promícháme s olejem, pepřem, citronovou šťávou, na plátky orestovaným česnekem a špetkou cukru. Směs přendáme na talíř, posypeme rozdrobeným sýrem, vmícháme zlehka dressing a dozdobíme bylinkami. Podle chuti a typu sýra můžeme ještě přisolit. Podáváme s topinkami jako lehké samostatné jídlo.
Náš tip :
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.