Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Houbová sklizeň

Houbová sklizeň

26.9.2018 - redakce Babinet.cz

Srpnové vydatně deště vystřídaly sluneční paprsky, které se postaraly o správnou letní náladu a ke všemu zařídily hojnou houbovou úrodu. Vyrazíte-li nyní na procházku po českých lesích, luzích a hájích téměř s jistotou narazíte na bedlu, suchohřib, pýchavku, václavku a při troše štěstí i na hřib. Co s košíkem plným hub? Nabízíme houbové recepty, stačí si jen vybrat.

  • Houbová směs s těstovinami /4 porce/
  • 750 g hub, 30 g másla, 50 g anglické slaniny rozkrájené na kostičky, svazeček čerstvé bazalky, trocha čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 200 g těstovin, strouhaný sýr Houby očistíme a přidáme k máslu, na němž jsme rozpustili slaninu. Dusíme na tuku 20 minut. Přidáme jemně krájené bylinky, osolíme a opepříme. Uvařené, procezené a studenou vodou propláchnuté těstoviny prohřejeme na teflonové pánvi, pak je rozdělíme na talíře, nahoru urovnáme každému čtvrtinu množství dušených hub a posypeme strouhaným sýrem.

  • Topinky s houbami /4 porce, příprava 45 minut/
  • 4 plátky toskánského chleba (můžeme nahradit bagetou nebo vekou), 500 g čerstvých hub - nejlépe hříbků, olivový olej Bertolli Extra Vergine, stroužek česneku, čerstvá šalvěj, chilli koření, mletý pepř, sůl, čerstvá pažitka Chleba opečeme a položíme na talíř. Houby očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme česnek, šalvej, chilli, pepř a sůl. Dusíme na mírném ohni, poté přidáme houby a dusíme dalších 15 - 20 minut na silnějším ohni, dokud se nevypaří šťáva z hub. Houbovou směs poté vrstvíme na topinky a zdobíme nasekanou pažitkou. Podáváme nejlépe teplé.

  • Bedlová miminka /4 porce/
  • kloboučky mladých, zavřených bedel, 2 vejce natvrdo, 100 g tvrdého sýra, 1 tavený jemný sýr, 50 g šunky, 1 stroužek česneku, pažitka, 1 cibule, hladká mouka, strouhanka a vejce na obalování, olej na smažení Vejce a sýr nastrouháme na jemném struhadle, šunku a cibuli nasekáme též velice jemně. Přidáme pažitku, rozetřený česnek a tavený sýr; dobře promícháme. Bedly očistíme a odstraníme jim třeně (nejlepší bude, když je ukroutíme). Kloboučky naplníme směsí a obalíme je v mouce, vejci a strouhance. Smažíme na oleji, podáváme s bramborem a čerstvou zeleninou. Uvidíte, jaký sklidíte úspěch s bedlovými miminky u svých známých. Doba přípravy by neměla překročit půlhodinku.

  • Mléčná houbová polévka /4 porce/
  • 250 g čerstvých hub, 50 g másla, 0,2l masového vývaru, 0,5l mléka, 1 stroužek česneku, 1 lžička hladké mouky, 2 lžíce bílého vína, 1 lžíce sekané petrželové natě, strouhaný muškátový oříšek, sůl, mletý pepř Očištěné houby nakrájíme na tenké plátky a dáme spolu s drobně nakrájeným česnekem na rozehřáté máslo. Zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a mícháme na mírném ohni, až se tekutina vypaří. Přidáme mouku, dobře zamícháme a po částech přiléváme vlažné mléko smíchané se zbytkem vývaru. Povaříme na mírném ohni asi 10 minut, přidáme víno, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem, posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

  • Houbový guláš /4 porce/
  • 300 g hub, 200 g měkkého salámu, 1 cibule, 6 zelených paprik, 5 rajčat, 5 brambor, šálek hovězího vývaru, špetka pepře, sůl, 3 lžíce másla Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na másle. Potom přidáme na kousky nakrájené houby, papriky nakrájené na nudličky, pepř a sůl. Kastrol přikryjeme pokličkou a necháme směs asi 20 minut dusit. Přidáme na kostky nakrájené brambory, směs dál dusíme a podle potřeby podléváme vývarem. Ještě před změknutím brambor přidáme oloupaná a rozčtvrcená rajčata. Nakonec do směsi zamícháme nadrobno nakrájený salám, který už jen prohřejeme. Houbový guláš trochu připomíná bramborový, ale je navíc ochucený houbami. Podáváme jej s chlebem.

  • Alsaský houbový koláč /4 porce/
  • 50 g křehkého těsta (listkového), 4 lžíce másla, 3 pokrájené cibule, 350 g hub (hřiby, smrže, ..), lístky z jedné snítky tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 50 ml mléka, 50 ml smetany, 1 vejce a 2 žloutky Troubu předehřejeme na 190°C (plyn 5) a vymažeme máslem koláčovou formu o průměru cca 23 cm. Těsto rozválíme a formu jím vyložíme. Necháme hodinu odpočinout. Do těstem vyložené formy vložíme 3 papírové ubrousky, naplníme formu rýží a dáme na 25 minut do trouby. Pak papír s rýží vyndáme a těsto necháme chladnout. Mezitím si v pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli, přikryjeme pokličkou a dusíme 20 minut. Vsypeme houby a tymián a dusíme dalších 10 minut, okořeníme dle chuti a hotovou směs rozprostřeme na korpus. Smícháme vejce, žloutky, mléko a smetanu a přelijeme jimi směs na korpusu. Pečeme 15  20 minut, až je povrch na omak tuhý.

  • Houby na rajčatech /4 porce/
  • 400 g hub, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička chilli, 200 g rajčat, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička horkého koření, 1/4 lžičky mletého zázvoru, hrstka zelené petrželky, 5 lžic másla, sůl Na másle osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí. Přidáme utřený česnek, všechno koření vyjma horkého a drobně nasekanou petrželku a pražíme ještě asi 2 minuty. Pak vhodíme nakrájená rajčata a brzy po nich nakrájené houby. Když jsou houby měkké, poprášíme horkým kořením a podáváme s plackami čapátí.

  • Houbovec /4 porce/
  • 250 g rýže, 250 g uzeného masa, 250 čerstvých hub, 2 vejce, 100 g másla, pepř a sůl, 3 stroužky česneku Rýži uvaříme doměkka. Houby podusíme na části másla. Vařené uzené pokrájíme na drobné kostičky. Rýži, houby a maso dobře promícháme, opepříme a ochutíme se solí rozetřeným česnekem. Zamícháme vejce a hmotu vložíme do vymaštěného pekáče a upečeme v mírně předehřáté troubě dorůžova. Podáváme se zeleninovým salátem.

  • Houbové frikadely /4 porce/
  • 500 g čerstvých hub, cibule, 20 g másla, 2 žemle, vejce, sůl, pepř, petrželová nať, podle potřeby krupice a tuk na smažení Očištěné houby spolu s cibulí umeleme na masovém strojku a dusíme asi 10 minut na másle. Do prochladlé směsi přidáme namočené a vymačkané žemle, ostatní přísady a podle potřeby zahustíme krupicí. Tvoříme placičky, které vysmažujeme po obou stranách. Podáváme s brambory a tatarskou omáčkou.

  • Houby na víně /4 porce/
  • 500 g čerstvých hub, 50 g másla, cibule, 1 dl červeného vína, hladká mouka, sůl, 50 g strouhaného sýra Cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené houby a dusíme do vysmahnutí šťávy. Pak ji zaprášíme moukou, trochu opražíme, podlijeme vínem a provaříme. jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem.

  • Houbová pomazánka
  • 50 g čerstvých hub, 1 lžička másla, 2 tavené sýry, 2 krémové sýry (žervé), 1 dl mléka, 1 menší cibule, 1 sladkokyselá okurka, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř Očištěné houby nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme trošku vody. Přisypeme nakrájené houby a dusíme doměkka. V misce utřeme dohladka tavené a krémové sýry spolu s mlékem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a okurku. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Nakonec vmícháme vychladlé dušené houby a vše dobře promícháme.

  • Houby na víně /4 porce/
  • 500 g čerstvých hub, 50 g másla, cibule, 1 dl červeného vína, hladká mouka, sůl, 50 g strouhaného sýra Cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené houby a dusíme do vysmahnutí šťávy. Pak ji zaprášíme moukou, trochu opražíme, podlijeme vínem a provaříme. jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem.

  • Houby na sladkokyselo
  • směs hub, 1 sáček Deka Houby důkladně očistíme, pokrájíme na menší kousky, vhodíme do vařící mírně osolené a kyselinou citronovou okyselené vody (na 2,5 l vody přidáme 1 lžičku kyseliny, houby jsou pak krásně bílé). Povaříme 5-7 minut, pak vyndáme cedníkem a propláchneme studenou vodou. Houby naskládáme do sklenic, trochu je přitlačíme, zalijeme horkým nálevem z Deka. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při 90 stupních Celsia.

  • Houby ve vlastní šťávě
  • libovolné množství hub Houby očistíme, propláchneme vodou a necháme na sítě oschnout. Rozkrájíme je na silnější plátky, slabě osolíme a dusíme 10-15 minut. Vychladlé dáváme do malých zavařovacích sklenic, stlačíme a dobře setřepeme, aby nevznikly mezery, zalijeme šťávou, kterou houby pustily a sterilizujeme při 80 stupních Celsia 15 minut.

     

    Vaše názory

    Další recepty

    • Kuřecí na tymiánu

      Kuřecí maso je velice oblíbené pro svou rychlou přípravu. Dnes si kuře připravíme na bylince zvané tymián, kdy doplňovat pokrm bude výborná...

    • Koláč maková panenka

      Koláč ideální při podzimním sychravém počasí, kdy si pod dekou s šálkem čaje či kávy vychutnáme jeho lahodnou makovou chuť a přeneseme se tak...

    • VIDEO : Čokoládové crinkles

      Co se sk rývá pod podivným názvem crinkles ? Jsou to vlastně popraskané sušenky, kdy ihned po upečení jsou velmi měkké a křehké, při chladnutí...

    • Nebojme se ... SUŠI

      " Suši, to je přece sušená nebo syrová ryba s rýží, lekne se nezasvěcený konzument. Ne ne, opraví vás v japonské restauraci "... Suši ...

    Náš tip