Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Co zahřeje duši? Cibulačka!

Co zahřeje duši? Cibulačka!

11.4.2025 - AndreaP.

Cibulačka, známá také jako cibulová polévka, je jedním z těch pokrmů, které dokážou zahřát nejen tělo, ale i duši. Její vůně, která se line z kuchyně při přípravě, je neodolatelná a její chuť je dokonalou kombinací sladkosti karamelizované cibule a bohatosti vývaru. 

Cibulačka má své kořeny už ve starověkém Římě, kde byla považována za jídlo chudých díky dostupnosti cibule. Francouzská verze, kterou dnes známe, se proslavila jako delikatesa díky své bohaté chuti a podávání se sýrem.

Francouzská cibulačka se připravuje s hovězím vývarem, bílým vínem nebo koňakem a je přirozeně hustá díky karamelizované cibuli. Česká varianta je jednodušší, často se připravuje z vody nebo bujónu a zahustí se jíškou.

Ve Francii je cibulačka známá jako perfektní lék na kocovinu. Sůl v polévce pomáhá obnovit elektrolyty, zatímco cibule je jedinou zeleninou, kterou tělo po propité noci ochotně zpracuje.

A my si v dnešním receptu ideálně zkombinujeme českou a francouzskou variantu. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 50 g šunky nakrájené na čtverečky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 velké cibule nakrájené na proužky
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 8,5 dl horkého kuřecího vývaru
  • 4 krajíce chleba
  • 50 g másla
  • 75 g čedaru

 

Šunku smažte 3-4 minuty na velké pánvi, dokud nezačne hnědnout. Vyjměte ji z pánve a odložte stranou.

Přidejte do pánve olej a na větším ohni smažte 4 minuty cibuli a česnek. Stáhněte plamen, přikryjte pánev pokličkou a nechte cibuli 15 minut smažit nebo smažte tak dlouho, dokud lehce nezkaramelizuje.

Přidejte do pánve vývar a uveďte do varu. Stáhněte plamen a nechte směs pod pokličkou 10 minut vařit. Ke konci vraťte zpět šunku.

Na předehřátém grilu (nebo v toustovači) smažte po obou stranách krajíce chleba 2-3 minuty. Namažte je máslem a posypte strouhaným sýrem. Krajíce pokrájejte na malé kousky.

Polévku podle chuti osolte, opepřete a navrch položte kousky chleba s máslem s sýrem.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.