Jaro je tady a s ním přichází chuť na lehká, zdravá a zároveň chutná jídla. Naposledy jsme si ukázali, jak snadno zařadit zdravé luštěniny plné bílkovin do jídelníčku. Mezi základní luštěniny se pak řadí také fazole. Pokud ale nejste zrovna fanoušci fazolí, nebo hledáte inspiraci na rychlé jídlo, tento fazolový salát vám může změnit názor. Jeho největší výhodou je univerzálnost – můžete si jej připravit ve verzi s kuřecím masem (krásně tak můžete využít zbylé kuře třeba od oběda) nebo vegetariánské s tofu. A nejlepší zpráva? Zabere vám maximálně 30 minut!
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
200 g zelených fazolových lusků
-
200 g žlutých fazolových lusků
-
1 konzerva červených fazolí (cca 400 g)
-
pečené kuřecí maso (případně tofu)
-
svazek čerstvé bazalky
-
1 konzerva drcených rajčat (400 g)
-
1 lžička olivového oleje
-
1 lžička bílého vinného octa
-
omáčka tabasco
Lusky důkladně omyjte, odřízněte konce a nakrájejte je na třetiny. Vařte je v dobře osolené vodě přibližně 10 minut, dokud nejsou „al dente“. Poté je ihned prudce zchlaďte studenou vodou a nechte okapat.
Konzervu červených fazolí sceďte a nechte fazole okapat.
Kuřecí maso nakrájejte na drobné kousky, případně připravte tofu jako alternativu.
Čerstvou bazalku omyjte, osušte a nakrájejte najemno.
V míse promíchejte fazolové lusky, červené fazole, kuřecí maso nebo tofu, a nasekanou bazalku.
Ve druhé misce smíchejte drcená rajčata, olivový olej, vinný ocet, sůl a tabasco. Zálivku přidejte k ostatním ingrediencím v míse a důkladně promíchejte. Podle potřeby dochuťte.
Podávat můžete samostatně, doplněné například pečivem, případně také jako přílohu k masitým pokrmům.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.